Saturday, 8 December 2012

Saya nak adopt kitten :)

Assalamu'alaikum...

Sape kat sini suke kucing????!!! (Teruja tanya sambil senyum nampak gigi,hohoho)

Ayu suke! Ayu suke!

Sebelum ni, banyak ayu bela kucing...Tapi makin lama, kucing2 ayu makin kurang...Ada yang mati kena langgar sebab kucing2 ayu semua outdoor cats...Then, ada yang tak balik2 umah...Bukan gi mengorat kucing betina/jantan lain sebab dorang kecik2 lagi...X baligh lagi pun kalau nak mengawan,huhu...

Tapi agak pelik la...Kenapa anak2 kucing ayu hilang tanpa jejak? Sebelum ni pun, dorang biasa je main2 kat luar umah tapi bila malam, dorang balik lah....Main pun, takdelah jauh2 daripada umah, lam kawasan halaman jep...

Ada orang amik ke? Ade orang aniaya kucing2 ayu ke sebab ade je jiran2 ayu yang xsuke kucing. Pernah jiran ayu amik batu bata dan lempar kat kucing ayu..Sikit lagi nak kena kepala kucing..Memang hangin la ayu mase tu..Bukan budak kecik yang buli kucing camtu, tapi orang tua dah pun....

Pernah juga ayu terfikir Bab1 yang makan anak2 kucing ayu...Sebab Bab1 ada yang suka datang ke kampung ayu cari makan...Kadang2 terfikir jugak, kena makan dengan ular ke sebab sebelah rumah ayu tu, semak2 sikit, takde orang tinggal...

Atau...sebab, kucing2 ayu tahu dorang dah nak mati? Jadi, dorang tak nak mati depan tuan dorang dan sebab tu dorang lari? Ramai orang cakap camtu...Ntah lah...

Yang nyata, ayu selalu rindukan kucing2 ayu yang hilang. Sekarang ni, tinggal 3 ekor je kucing kat umah. Mak Tam, Cerah dan Hantu...

Ayu nak bela sekor lagi anak kucing sebab ayu kesian tengok Hantu yang lonely....Cerah memang tak suka pada Hantu sejak dia tengok Hantu masuk bilik tidur ngan ayu...Cerah tu kuat jeles...Selama ni, ayu memang suka tidur ngan Cerah je, tapi ade satu hari tu, ayu bawak Hantu masuk bilik sekali, terus Cerah mengamuk...huhu~

Mak Tam pulak, walaupun dia memang ibu kandung Hantu, tapi ntah kenapa, dia tak suka Hantu....Asyik nak marah2 kalau Hantu datang nak hisap susu...Memang dia tak bagi langsung...

Sian Hantu...Hepi je yang suka main2 ngan Hantu tapi sejak Hepi hilang tanpa jejak, takde mana2 kucing lagi nak main ngan Hantu....



Ni Princes of my heart.....Gelap dan Cerah...Ayu sayang sangat dorang macam adik2 kandung ayu...Cerah masih ada ngan ayu..Manja kemain.....Dan Gelap, dah lama mati...Kehilangan Gelap tetap ayu rasa sampai sekarang..Walau banyak mana pun ayu bela kucing2 lain, tetap Gelap dan Cerah dalam carta tertinggi di hati ayu~


Ini Baby..Ayu kutip dia lam longkang kat Puncak Alam...Pahtu travel balik Terengganu naik bas ekspress...Mujur dia tak mengiau lam bas sebab ayu dah bagi dia minum ubat tidur sebelum tu,huhu~ Kehadiran Baby tak dapat diterima oleh Gelap dan Cerah pada awalnya...Tapi lama2, Cerah dah ok sikit, cuma Gelap je terus tension setiap kali nampak Baby...Dia dah takder skang ni ngan ayu sebab hilang tanpa jejak T T


Bila Gelap dah mati, Ayu sedih sangat....Mase tu, ramailah kawan2 ayu yang  offer kucing dorang kat ayu...Tapi ayu tolak sebab still lagi sedih...Tup2, adik lelaki ayu bawak balik sekor kucing yang baru beranak 3...Kami namakan ibunya, Mak Tam dan anak2 dia diberi nama Hantu, Comot dan Tampung.



This is Hantu..Kami panggil dia Hantu sebab mase kecik, macam hantu..Bulu putih ngan matanya yang merah....Still lagi ada ngan ayu sampai sekarang....



Anak Mak Tam kedua, Tampung....Comel sangat...Tapi sayang, dia hilang tanpa jejak...



Anak Mak Tam ketiga, Comot....Mati sebab kena langgar oleh ayah ayu sendiri..Xperasan dia main bawah kereta...Rest  in peace sayang~



Ini lah Mak Tam, Queen lam umah kami...Garang....Kucing2 lain pun takut....Muka macam batman da...Walopon dah dimandulkan, tapi still hot...Kucing2 jantan kat umah still nak ngorat walopon dah kena mandul :P



Ni Hepi...ayu jumpe mase tengah kecik lagi dan mase tu, dia macam hilang punca...Mungkin terpisah daripada mak nya...Mase ayu adopt, dia sakit..Ngan hidung berhingus dan suka mangiau...Kucing paling bising pernah ayu bela...Ayu bagi nama Hepi supaya dia terus hepi dan xmengiau2 lagi...Dia rapat ngan Hantu tapi, skang dah hilang....Rindu~



Sekarang, cuma Cerah, Mak Tam dan Hantu je yang still ada ngan ayu..Rasa xbest sebab kucing sikit dah :(

Sebab tu, ayu nak sangat adopt mana2 anak kucing. ayu dah cari kat Kuantan Animal Rescue & Education dan KTAJ Online Adoption House tapi semuanya jauh2 law ayu nak gi amik...Setakat area Kemaman dan Kuantan, boleh la ayu drive gi amik..Tapi law jauh2, tak dapat lah....

But guess what? Adik ayu baru je kol tadi...

Najwa: "Along, ada anak kucing putih kat sini..."

Ayu: "Amik lah bawak balik"

Wah..xsabar nak tengok anak kucing baru bila balik umah nanti...Sekarang kat tempat keje ni,kihkih~

Lalalala~ Thanks Allah :)





28 comments:

\\ Izzah // said... Reply To This Comment

Comel semua kucing2 awk :) Kucing izzah skrg tinggal 2 je yg laen mati manakala ibu dia hilang :/

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said... Reply To This Comment

kucing mmg binatang paling cute la , tp syg sy tak suka kcing... hehehe
bukan benci , tp perasaan cute time tgk kucing uh , x da...heheh

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Shalee Abdul said... Reply To This Comment

ai suka gila kuciong!!

Siti Nurazwaniza said... Reply To This Comment

Hi pretty! azwa singgah melawat blog awak yang sangat comel plus plus ni :) hehe..

Jemput join GA ni. Tarikh tamat ialah pada 10/12/12. CEPAT! Join sebelum terlambat! :)

http://sitinurazwanizalife.blogspot.com/2012/12/bloggership-giveaway-by-fatini-irdina.html

M Fizan said... Reply To This Comment

steady lar ayu... kucing bawak balik naik bas ekspres.... huhu. cat-lover rupanya... :)

banyak sgt nama kucing. pening dah baca. haha. kucing tak balik mungkin sesat. apa pun, teruskan berbakti kepada kucing cik ummu hurairah :)

Cik Pensil said... Reply To This Comment

wah2 . seronoklh nak dapat kucing baru ..

teringin nak pegang kucing .. tapi tak berani . hehe

Chic Na said... Reply To This Comment

banyaknya kucing ayu. baby tu kiut lah. sy suka kucing tp nak pegang takut. huhu..

cik nana said... Reply To This Comment

manyak nye kucinggg ! suka kucing jugakkkk !

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

nt mee hntar kucing mee kat umh awk eh hahahha

Si Matatajam said... Reply To This Comment

Cutenya kucen..akak suka tgk Tp tak suka pegang..hi hi geli..

amy syahiera said... Reply To This Comment

heyhey , rumah kite pon banyak kucing . dulu berbelas belas ekor ade . tapi , banyak da mati . mungkin da ajal dea . hehe . btw , kuceng kuceng sys semua comel comel la :)

Intan Norhaida said... Reply To This Comment

wah..pencinta kucing ye...akak x suke kucing tp x penah aniaya kucing yek... maybe sbb ade asma so mmg alah ngan bulu kucing...
suka kucing..sunnah tu....:)

iezayusof said... Reply To This Comment

arnab kita hilang*tetibe, ahhaha, btw tahniah ayu sebab akan dapat kcing baruu :D

yana halim said... Reply To This Comment

rajinnya bela kucing. byk pahala insyaAllah.. :)

niedaida said... Reply To This Comment

comelnye yang tampung tu,anak mak tam kedua tu..mata main peranan tu..nieda suka kucing,tapi family xkasi..sedih2

are_lin@yu said... Reply To This Comment

alahai comelnya org suka kcing ni penyayang..hhehe

9n0L4 said... Reply To This Comment

hamboihhh. bersinar² entry die kalo cite pasai kucing. ;)

faizah husna said... Reply To This Comment

hehe..dulu saya sgt2 takut ngn kucing.. :)
skng ni..dsbbkan tempias jiran2 yg byk sgt kucing da mula terpaut kat kucing..^_^

Badrina Ibtisam said... Reply To This Comment

Waaaa sy pun suka kucing!! <3

Cheq Kaq said... Reply To This Comment

waaaaa..byk nye kucing..

hainom OKje said... Reply To This Comment

Macam2 jenis kucing ayu ada eh!!!yg comot tu mcm come je...lain dari biasa!

Atyra Pink said... Reply To This Comment

kiut2 semua kucing tu. bersinar2 mata dia :)

Mieya Atiera said... Reply To This Comment

comelnyaa kucing tu.

Anonymous said... Reply To This Comment

a'kum ayu....awak nak kucing lagi tak? byk yg kiut2 kat rumah mak saya kat kuantan. anything bgtau ok

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Anonymous

huhu..camne saya nak detect awak kalau awak guna nama anonymous tu? huhu..btw thanks..Alhamdulillah kucing kat umah dah ade 5 ekor...jumpe balik da kucing yang hilang tu:)

Anonymous said... Reply To This Comment

hehe tu la lupa plk....if nak tambah lagi sms saye ye 0193974541 (fairul)
tq!

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Anonymous

hehe..thanks sgt2..tapi buat mase ni, belum lagi ye awak? kucing dah 5 ekor kat umah..ma dah bising2,hihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM