Friday, 11 May 2012

minggu yang sebak...

Assalamu'alaikum...

This week ayu posting ke surgical ward. Burn ward pun cover skali gak la...Ayu actually xberapa suke ke wad surgical sbb patient2 banyak yang cam mengantuk n sedated jep..Yela, ade yg baru pas operate....So, kesan khayal n lemah2 tu, normal la...

Ayu bukan ape...ayu kesian nak kejut patient2 yang ngah tido n 'paksa' dorang wat exercise....Biasenya dorang xcooperate.....so, agak susah la..Kite kemain ajar, dorang wat derk..hahaha...

Ade sorang patient ni kemalangn jalan raya. Kaki patah n the worst thing is dia kena Traumatic Brain Injury (TBI). TBI ni biasenya berlaku bile sel2 otak rosak or mati bile terhantuk pada sesuatu...Bile melibatkan otak, mmg teruk la condition dier...Leh mati n kalau xmati pun, patient terpaksa survive hidup dia ngn poor quality of life...

Ade patient TBI ayu dah bertahun2 pun tapi still xdapat jalan smpai skang...Tangan keras susah nk bergerak....Tapi ade gak TBI yang cepat progression..Dah leh jalan n ade sorang tu, siap kawen lagi...Setia tunang dia tunggu...tapi bila jalan, nmpak la cara jalan dia xsama cam org normal. Mungkin TBI dia hanya mild jep, xsevere....

Lam wad surgical tu, ayu rawatla patient TBI tu..Dia conscious tapi xalert...Ayu panggil pun, dia pandang je...Kakak dia ckp kat ayu, "bimbang..." Sayu je suara dia...Dia pandang adik dia dan sapu air mata dia...Ayu tgk mata dia merah....Dia menangis?

Satu kelemahan ayu, ayu mmg xleh tgk relative or patients menangis dpn ayu. Siyes, ayu akn sebak. Ayu tengok adik dia pandang je kakak dia yg tengah nangis tu...Mungkin dia nak ckp sesuatu tapi xmmpu kuar pape pun drp bibir dia...Ayu bayangkan, cmnela kalao yang terbaring ni adik ayu.....Dan ape perasaan kite kalau doc2, nurse2 n physio2 wat acuh xacuh bile treat adik beradik kite....?Sbb tu jugak ayu rase bersalah kalau xtreat patient betol2...Mampu ke jwb dgn Allah esok2?

Moga dia cepat sembuh...Dan tolongla pd yang naik motor, kereta, drive safely...Kalo accident patah2 kaki jep, boleh la tahan...tapi kalau kepala korang hit pd something n mlibatkan kecederaan pd otak, korang tahula sendiri betapa sengsaranya hidup...Drp yang boleh bergerak aktif, korang kena hidup ats wheelchair n it may be for the rest of ur life....Nak ckp pun, pkataan xclear...Lebih teruk drp stroke tahuuu...? (N AYU ADALAH ORANG YANG AMAT DEGIL PAKAI SEATBELT..GILER KAN?)


Kenal lelaki tu? Chris Medina, artis American Idol...N sebelah tu, tunang dia, Juliana Ramos.


Ni gambar Juliana Ramos after Traumatic Brain Injury...Dia accident n some people said, dia tgh mabuk mase tu..Tapi Juliana nafikan....Ape2 pun, mnde dah jadi...Yg pling pnting, how she survives her life as a TBI patient....

Dan ade sorang ni jugak...Dia ade byk sgt2 penyakit since kecik. Kaki dia yang seblah sgt kecik n xkuat tuk  jalan. Kaki yg sbelah lgi pun, xnormal bentuk dia....Ade rectal prolapsed...Kesian...tapi, 1 thing ayu kagum,dia mmg tabah...

Ayu: kesiannya kat adik...

Patient: Xpe...dah biase kak....daripada kecik lagi dah ade penyakit2...Mak ayah pun dah xde...(dia senyum)

Ayu: Adik beradik lain?

Patient: Dah lebih 10 tahun xjumpe....xtau dah dorang kat mane skarang...

Ayu: duk ngan sape skrg?

Patient: Saya duk umah kebajikan, kak....

Ayu pandang dia dgn sayu...tapi ayu xnmpak sikit pun wajah kekesalan dlm diri dia....Dia masih mmpu tersenyum, ketawa....Muke dia, hensem, huhuhu...Tapi fizikal tubuh dia, xsempurna mcm kite...Ntah la dia mmpu berjalan atau x...

Kiter selalu rase, hidup kite byk maslah, tapi kalau kite banding hidup kite ngan org yg lebih malang drp kite, rase2 layak ke kite mengeluh xpasal2? Malu dgn Allah....

Ayu ade gak cover High Dependency Ward (HDW). Biasenya patient kat HDW ni lebih teruk drp ward biase tapi xseteruk ICU...Nak bernafas pun kena pakai machine. Ada 1 hari tu, ayu nmpk cam kotak besi besar yang  dibawak naik ke HDW... That means, ade kematian. Ayu gi jenguk...

Mase tu, jenazah dah ditutup ngn kain batik. Sedara mare yg ade kat situ semuanya tahan sebak dan menangis....Dan ada seorang makcik terpaksa ditolak dgn wheelchair sbb dah xlarat nk berdiri (mgkin sbb sedih sgt)...Ayu sedih...Teringt cmne ayu terpksa terima kematian abah dgn tiba2....

Ayu pndang staff2 hospital....Yup, dorang cam xendah kan pun...sbb ayu tahu, kematian adalah mnde yang sgt biase di hospital..Mungkin jugak suatu hari nnt, ayu akan pndang kematian tanpa apa2 perasaan sbb dah kalis dgn semua tu....

Orang lain dah 'pergi'...Kite bile pulak? 





11 comments:

9n0L4 said... Reply To This Comment

tulah hikmah die kalau keje kat hospital kan. dekat je dgn mati. mesti selalu ingat mati. ;)

hazdnul said... Reply To This Comment

cita2 nak jadi doc tapi kena macam akak ni..nangis jugak nih..huhu... sya sensitip.. tpi ada hikmah kn.. selalu ingat mati :)

Sally Yatiey said... Reply To This Comment

Sedihnya masa membaca tentang pesakit2 ni. Kalau saya ni, memang tak tahan dah kot. Sensitif sangat. Baca ni pun dah sebak rasanya :)

O CIKTEDDY said... Reply To This Comment

sayunya bace entri ni..syukur sngt keluarga cik xde yg mcm ni..moga Allah berikan mereka kesabaran yg tinggi..amin!

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

adeh... sedih dan sayu rasanya.. huhu..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

Huhu..sedihnye...dila pun xblh g hspital..jd sebak n sedih tgk org2 yg sakit n excident ni..dan dila tgk abah meninggal btul2 dpn dila...sob2:( ape2 pun yg kita buat, kita kna ingt ajal maut dtgn tuhan...kita xblh jangka kn..huhu...senoga kita dijauhi dr pnyakit dan musibah...
Sory ayu..br sempt blogwalking hr ni..dila ambik kos quran sunnah..hubby syariah...dh terjwb kn..hihi

mirmashi94 said... Reply To This Comment

cabaran emosi bila bekerja dalam hospital kan ayu? memangg sedihh. bile tengok orang lagi susah, baru terdetik betapa beruntungnya kita.

teha said... Reply To This Comment

mati itu pasti kan :)

Noraim said... Reply To This Comment

setiap manusia ade kelebihan dan kekurangn masing2.

ciksukaberangan said... Reply To This Comment

macam cite dalam novel pula baca. hehe. TBI ok. ok3. nama penuh cam terbelit lidah na sebut. hehehehe. bahaya gk eh kalau otak ni terhantuk ke apa. haiyaaaa -,- tapi selalu tringin nak rasa macam mana pengalaman hilang ingatan. haha. pelik2 je saya ni =,= best la life :) all the best :) tengok kisah orang lain pun boleh bagi pengajaran pada diri sndiri kan? :)

NasRah M. aZmI said... Reply To This Comment

tersedar seketika bla da bca.. hmm... aku still trauma hmpir accidnt motor msa cti form5.. smpi skg x naik2 da motor.. dan paling kejam aku da jadi ANTI dengan motor ney.. dalam otak aku ney da terbayang2 bnda yg x patut.. opkos la excdnt2 ney.. kereta bawa laju2 pun aku dak naik gle di buat nya.. so scred.. tgk org sakit pun cm trasa diri aku pun sakit.. pada kak ayu.. mmg tabah ek.. hehe.. sanggup pikul tanggungjwb tu.. papa2pn truskn usha.. =) p/s: aku suka bnda2 mcm ney ble jdikan pngjaran.. thnks a lot kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM