Friday, 18 May 2012

hydrotherapy...

Assalamu'alaikum...

Pernah dgr sal hydrotherapy? minggu ni ayu posting kat hydrotherapy lak. It's such a boring week la...Ayu xsuke sgt duk hydrotherapy sbb kite xleh rawat patient sgt...Juz biarkan air yang rawat patient...

Hydro- air
Therapy- Terapi

Maknanya, terapi air la...Air ade byk properties which at the same time, boleh treat patients. Ade 6 properties of water:

-Density
-Turbulence
-Resistance
-Buoyancy
-Hydrostatic pressure
-Thermal conductivity

Sowi la ayu xtukar bahasa Melayu. Susah nk translate ke BM,hehehe....Bile kite gabung semua properties tu, ia akan ada healing effects pada patients. That's y patients yang buat exercise lam air lebih cepat getting better drp patient yang exercise atas darat. Tambah pulak, air pool biasenya akan di'set' slightly suam
yg akan mmpercepatkn lg healing effects.

Bukan semua patients dpt peluang tuk hyrotherapy. Hanya patients yang dah cuba dirawat ats darat tapi tetap xde gak pape perubahan and tetap ade sakit...So, last choice, kiter bagi la dia buat exercise lam air.

Biasanya ramai patient akan rase better la after hydrotherapy. Daripada yang xleh jalan, dah ade confident nak jalan2 lam air..Insya Allah, hope leh la mak cik tu berjalan lak atas darat nnti...Ade yang sakit mkin berkurangan dan leh jalan lama da drp yg sebelum ni....Alhamdulillah...

Orang Kuantan beruntung sbb bukan semua hospital ada Hydrotherapy tau? Certain2 hospital je yang ade....

Bukan snang nk dpt rase hydrotherapy, so, ayu pun join la sekali mandi ngn patients ayu....Xbest sgt, kolam kecik...ayu nak berenang2 pun xleh, hehehe....Tapi rase agak best la sbb air dia suam...Bila naik je dari pool, penatttttttt~

Jom layan gambor...

Ni la kolam hydrotherapy kat HTAA...Biasenya kalau 5 org dah masuk pun, da sesak da....

Ni pool untuk budak2 kecik...Orang dewasa pun leh je masuk sebenarnya,huhuhu...Tapi jarang guna..

Ni tempat duduk physiotherapist....Biasenya kitorang akan amik Blood Pressure  sebelum dan selepas treatment hydro kat meja nie...

Selamat hari Sabtu!!!

16 comments:

Badrina Ibtisam said... Reply To This Comment

Um I don't know what to say. Masih brsekolah lagi! Huhuhu. Tapi keje akak mcm best je~~ ^^

C i k P i p i T e m b a m said... Reply To This Comment

ouhh... mcm ni erk. tak penah tgok. hehe cm best plak

ciksukaberangan said... Reply To This Comment

Interesting la! Huhu

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

baru ckj tau ada rawat terapi air ni.. nice!.. dlm air lain sikit kan.. sebab tu mak cik tu boleh jln..

teha said... Reply To This Comment

menarik nya kolam tu.. ehehhe :)

Noraim said... Reply To This Comment

kali pertama dgr pasal ni. sakit apa eh kalau kena rawat dgn kolam ni?

9n0L4 said... Reply To This Comment

skrg ni mcm trend perubatan air kan. bersalin pun dlm air. ;)

Mishter Izwän said... Reply To This Comment

baru tahu air bnyk properties . slalu nye blaja properties pasal besi ngan plastic jerk



1st time here . feel free to visit speechless009

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

mcm best..kt kelantn ada ke cmni?xtau..huhu...

mirmashi94 said... Reply To This Comment

wahh. ayu. sambil menyelam sambil minum air! hehe. sambil buat keje ayu, leh gak berendam. tapi interesting. hehe ;). enjoy je keje ayu k ;). u got such an interesting job ^^

O CIKTEDDY said... Reply To This Comment

er...pening cik.ahaha

man said... Reply To This Comment

penyakit apa yg sesuai dirawat secara hydrotherapy.

ELFarahin said... Reply To This Comment

hydrotherapy nie untuk pesakit yg sakit ape ek? Nak tahu je. ^^

Botak said... Reply To This Comment

ooo., kalau mandi kat kolam air panas boleh dikira hydrotherapy gak ke?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Noraim

insya Allah..mcm2 penyakit boleh rawat lam air ni..sakit sendi, sakit otot, sakit blakang, stroke, patah tulang, lumpuh n banyak lagi..:)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~

huhuhu..ntah la..xsure hosp kelantan ade ke x hydrotherapy nih:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM