Sunday, 6 May 2012

ICU + Anggerik ward

Assalamu'alaikum...

Last week, selain kena cover ICU, ayu pun kena jugak ikut Fisio ke wad Anggerik. Wad Anggerik ni scary sikit sbb patients nyer terdiri drp patient HIV, TB, n pnyakit2 berjangkit yg lain...

Keadaan patient mmg sadis la...Fisio suh ayu pakai double mask, double gloves and apron...ayu rase mcam alien yang nak menyerang Bumi lak bile pakai cmtu,huhuhu...Dahla panas n rimas pakai mende2 alah tu..Biarla derita sekejap drp derita selama2nya...Mana tahu kalau tetiba terjangkit virus2 tu bila xpakai pakaian 'alien' tu, kan? HIV? Mahu ke?huhuhu......

Ayu n kawan ayu yang sorang lagi, Yana, treat sorang patient HIV pompuan. Badan dia dah berkudis2 da n bibir merekah2...sian...Setahu ayu, patient tu bekas drug user..Mula2 nak rawat, rase kalut sikit tp HIV xkan berjangkit melalui contact kan? Tapi ttp berhati2 la...Bila dah siap treat, basuh tangan bagai nak rak...huhu..

Ayu suke ikut Fisio lelaki ni (da kawen key?huhu) sbb dia baik..Suke belanja air pas abis treat patients...Thanks Encik:)

Next week ayu kena ikut Fisio lain lak tuk cover wad surgical...Siyesly, ayu xstudy pun lagi ni...Balik umah, liat tul nak wat keje n study....Hurmmmm....Cubit tinger sendiri...

Akhir kalam, time kasih sudi membca kisah mmboringkan ni..huhuhu


p/s: sape 'budakptbarubelajar'? ayu rase cam junior ayu jep...Dia ade komen previous entry ayu..Hope sgt dia gitau sape dia...N Thanks sbb tegur kesalahan ejaan ayu DUNCHENNE..sebenarnya DUCHENNE...



Ni cervical traction....Yang digunakan tuk orang sakit tengkuk...Alat ni akan tarik kepala patients and biasenya dorang akan rase lega after using it sbb dah kurang tekanan pada saraf2 sakit tu...Ayu rase jinjang je tengkuk ayu lepas pakai alat ni,hehehe (TOLONG abaikan baju ayu yang gedabak tu..huhu)

22 comments:

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

waalaikumussalam...

mencegah lebih baik daripada mengubati.. hehe.. pakai je la macam alien tu ayu.. untuk keselamatan dan kesihatan.. :) panas tu ayu anggap je macam ayu tengah buat spa.. haha.. :P


bahaya, mencabar, dan dugaan juga ea kerja2 ayu dengan patient HIV.. ckj takut... huhu..

Alhamdulillah ada juga yang baik hati belanja minum... :)

tak bosan la ayu.. bila baca blog ayu ckj dapat tau lbh banyak fasal fisio dan kehidupan org2 yang kerja di hospital..:)

*maaf tau komen terover load.. huhu..

diera_nadiera ulalaaa~ said... Reply To This Comment

kalau gune waktu pening kpala, boleh? hikhikhik

alfaqir ilAllah said... Reply To This Comment

Erm..budakptbarubelajar ni, gaya bahasa dia mcm familiar kn ayu?

Nway, all d bez dear.. Do your bez..Senyum sokmo! :)

Prettywrite said... Reply To This Comment

waaa..pt hiv?huhu ciannya dia..eh nampak macam sakit pulak tengok tengok ayu hang kepala kat gambar tu..hehe

budakptbarubelajar said... Reply To This Comment

erm saya xde kaitan pon dgn ayu atau sape2..

hanya seorang bdak baru nk blaja..

same field of interest but different institution..

thats all :)

budakptbarubelajar said... Reply To This Comment

anyway, ape treatment ayu bg utk aids patient tu?

mirmashi94 said... Reply To This Comment

haha. sempat lagi kan ayu tanya dah kawin ke belom . lau belom , leh try laa kan . huhu .

walaupun leh berjangkit penyakit tue semua. tapi dapat pengalaman baru . huhu .

p/s : thanks untuk komen yang tacim tue. terharu ;')

Ardini Izzati said... Reply To This Comment

Takutnya kalau berjangkit benda ni. Mintak jauh laa. Wahh bestnya jadi sis! Boleh jumpa banyak jenis orangg :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

Hiv?euw..risau berjangkit...hati2 ye...alat tngkuk tu kalu blh pjgkn leher, mesti dila nmpk makin tinggi kn...hehe:p...
Ouh ye..dila kt jordan la dear...br th ek...huhu..xpe2..sbuk bebenornye ayu...fhm2..hehe

izan mama mia said... Reply To This Comment

hai ayu..lama tak tgk ayu..hihihi..wah mencabar gak kerja ayu yer...take care ayu...

Sally Yatiey said... Reply To This Comment

Mesti best kerja kat hospital kan . Macam2 jenis orang dapat dijumpa. ^_^

atIEsAyAnGkAmU said... Reply To This Comment

moga ayu terus berjaya dalm bidang ni yea...

ikhlas, sabar, cekal...chaiyokk!!

sis92 said... Reply To This Comment

hee pengalaman tu ..
bukan senang nak dapat..
akk sis doktor..kdg2 sis ada jugak tengok nota2 dia..walaupun tak berapa faham, buat2 faham jelah haha

inche hlovate said... Reply To This Comment

tetbe je tengkuk ni rase sakit la.. nk pinjam alt tu boleh??

9n0L4 said... Reply To This Comment

sape encik tu eh? ooooooo. hihi. ;)

teha said... Reply To This Comment

smpt lg die ambk gmbr.. hahahha !

Badrina Ibtisam said... Reply To This Comment

Wahh pngalaman tu!! Best tak? Hehe.

ireminisces said... Reply To This Comment

Asalamu alaikum
Congratulations on a wonderful blog.
Belief In The Aakhirah is my latest bloglet come on have a read comment/follow welcomed, stay blessed.

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@budakptbarubelajar

budak physio jugak la ni kan? cume lain tempat blaja? awak tahu sal peadiatrics, mknenye awk ni dah final2 year la kot...hehehe...

budak tu susah nk cooperate sikit..main2 kick ball, baling2 bola for his UL n LL strength..

plg penting, TA stretching..sbb ayu bace jurnal, most DMD patient will lost ambulation d/t the calf contracture...tp mmg susah sikit la nk wat kat dia...dia suke lawan...

main puzzle for play therapy,huhuhu...

dia patut jugk wat cardiovascular training sbb endurance dia lemah..ayu ade advise mak dia bwk gi swimming once a week..

byk lg la pln nk wat tuk dier sbb it involves multiple disabilities...

budakptbarubelajar said... Reply To This Comment

budak first year la ayu..n blum blaja pape g about paed..
so keep on writing, i want 2 learn frm u.

ksian kan budak DMD tu..innocent je..cane stretch TA? plantarflex je byk2?

and TBI mmg xsama dgn CVA ek..bunyi cam sama je.

ok thanks 4 replying. really appreciate it.

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@budakptbarubelajar

sem berapa dah ni? erm..U mane? just wanna know...at least, ayu tahu sikit pendekatan blajar kolej awk cmne..lain institusi, lain pndekatan...diploma or degree?

hahaha..nk blaja ngn ayu? ayu pun xtau byk sgt la...if u wanna be a gud fisio, bace latest jurnal byk2...tahu critical thinking bila wat sesuatu treatment..(ceh, pndai ckp je...ayu malas giler nak bace jurnal..huhu)

stretch TA? buat dorsiflex tp kena ade hold. research latest ckp, kalau nk stretching tu really works, stretch for 30 seconds and do it only twice. tau kan stretching boleh secara passive or active kan?

mmg TBI sgt2 berbeza ngn CVA..Complication TBI biasenya lebih teruk drp CVA melainkn TBI yg terlalu mild.

ok, thanks for asking..n I'm glad to share what I know with u...

Ejen Oren said... Reply To This Comment

saya budak dip je. kolej kkm..bru abis final. 1st sem blaja A&P, MS, biomech, applied anat, pato,psiko n dll..tu je.exercise2 blum lg.

alamak lupe lak..nk stretch kne la buat mvt antagonist kn..

and this link..check it out ayu. for u guys out there to interpret..

http://www.bettermovement.org/2010/should-you-stretch-a-sore-muscle/

http://www.bettermovement.org/2010/back-pain-myths-posture-core-strength-bulging-discs/

http://www.bettermovement.org/2010/five-misconceptions-about-posture/

check out his other articles too..basically his approach to managing pain is different from us.

sorry taking the time. just wanna share it.
ill post wit my account id if need further contact.

thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM