Saturday, 13 October 2012

Trip to Pulau Perhentian





Assalamu'alaikum....

Puhhhhh...(tiup debu2 blog,hihihihi)

Lamernya xhapdate blog...Bersawang da....Nak tanya, camne korang leh jadi blogger yang tegar ek? Xmampu betul ayu nk komited cam korang,huhu.....

Okais, hari tu ayu ade cakap kan ayu nak gi bercuti somewhere kan? kan?huhu...

Memandangkan ayu ni memang suke gi pulau, pantai, laut...so, tahun ni decide nak gi Pulau Perhentian...




Ayu gi ngan bestfren, Zana and bawak 2 orang adik2 pempuan ayu...So, total 4 orang la...Ayu amik pakej 3 hari 2 malam kat Senja Bay Resort. Ayu amik full board pakej which included boat fees (pergi dan balik), makan 3 kali sehari, 2 snorkeling trips with equipments.

Harga? RM420 for each adult, and RM230 for each child. Senja Bay Resort ni xde la mahal sangat, xde la murah sangat. So-so jep....Ayu sengaja amik Senja Bay sebab tengok review, resort dia ok, bersih...

That's y la ayu sangat2 nak Senja Bay Resort walopon terpaksa kuarkan sikit belanja lebih compared to other resorts.

Ayu naik kat Jeti Besut, and sangatlah jauh daripada Kemaman....Lenguh mandu...Camnela orang2 dari KL, Johor, and other countries sanggup travel jauh2 ke Besut semata2 nak gi Pulau Perhentian? respek la kat korang,huhu.....

Memandangkan Kemaman-Besut sangat jauh..So, ayu decide singgah menginap semalaman kat Kuala Terengganu semalaman sebelum esoknya, bertolak ke Besut. Ok la ade rest in between kan?

Kami bertolak 17 September 2012 ke Kuala Terengganu. Singgah gi Masjid Kristal, Masjid Terapung, Pasar Payang...Zana orang Kedah, haruslah bawak jalan2 ke Kuala Terengganu kan? N that was the first tyme ayu gi Masjid Kristal..selama ni, asyik xjumpe jalan,huhu...:P

Esoknya, lam 9 pagi, 18 September 2012, kitorang bertolak ke Besut. Adela beberapa kali sesat,hihihi....Pakai GPS, jalan yang dekat, jadi jauh...Biasa la kan?

Sampai la ke jeti lam kul 12 tengahari...Urus2 semua, lam kul 1 jugak dapat naik bot. Oh, naik bot laju keyh? Rasa macam nak terbang jep...Berair mate....Terseksa sebelum nak sampai pulau...Udah la semuanya kitorang je yang muslim lam bot tu...Kalau kat Redang, naik feri besar (Tolong la jangan bayangkan feri Pulau Pinang kaler kuning tu,huhu)...Best...

Sampai2 sana, dah nampak Senja Bay Resort..Hujung pantai location dia....Bagi ayu, antara resort yang paling menyerlah la kot...huhu:) Pandang bawah laut, subhanallah, kristalnya air...

Ayu blur...Aik? xde orang nak angkut luggages kitorang ke? (bajet datin kan?huhu) Tapi siyesla, kalau kat Redang, Lagoon Resort tempat kitorang menginap dulu, ade sediakan trak kecil untuk angkut luggages tourists. So, that's y ayu agak tertanya2...Peh, nak angkut barang2 n dengan galas beg besar+berat, dari jeti ke Senja Bay Resort yang terletak hujung pantai tu, ia menyeksakan,huhu...

Hari pertama tu kitorang agak terkejut...sebab muslim tourists cuma lam 0.001% jep...Memang susah nak jumpa...Yang lain, 99% mat and minah salleh....Ya Allah, spoil mood....Sampai tertanya2, kitorang bercuti kat Hawaii, Bali ke ni?

Dorang dengan pakaian yang separuh bogel...Kitorang je tourist yang bertudung litup...Agak xbest...Dorang pun buat pulau perhentian macam pulau negara sendiri...Xsegan silu kissing2 depan kitorang...Astaghfirullah....Rasa macam nak berdoa moga Allah timpa bala je kat sini sebab xsanggup dorang buat negara kite sebebas negara mereka..Tapi lepas kitorang balik la,huhu......Negara kita kan negara Islam? They should respect that. Nak buat pape pun, buatla lam bilik...(Geram).

Lagi satu, xbest bila pelayan2 Senja Bay Resort xmesra dengan kitorang. We came there with payment key? Bukan free2....Kitorang sengaja pilih tarikh xramai tourists supaya mood dorang baik2 je layan kami yang sedikit ni...Tapi........grrrrrr.....

Breakfast pun sangat la so-so...BBQ lagi la macam ape je....Dua ketul ayam kecil, dan seekor ikan bakar, and nasi putih...Layak ke panggil BBQ tu? Nak makan nasi pun, xde lauk...pahtu, bagi air asam yang ayu rasa, memang purely air asam jawa...Xde rasa pape langsung melainkan masam...huh!

Memang xhabis langsung la makanan...Xterbuka langsung selera....

Pantai yang depan Senja Bay Resort tu plak xsilap ayu dipanggil Coral Bay...Pantai tu sangat la x ''hidup' untuk mandi manda....Panuh dengan batu2 n coral kat dasar laut..Sakit kaki nak mandi...

So, kitorang buat jungle trekking ke pantai Long Beach....Lam 15 minutes perjalanan...Wah, kat situ lebih best view dia....Pantai panjang and luas jep....Air pulak berombak, sangat best main2...N xde la batu2 kat dasar laut tu....Mandi pun xsakit2 kaki....

Rating ayu untuk pulau Perhentian...
Kalau kat Coral Bay 2/5 jep...
Tapi kalau kat Long Beach 4/5...

Insya Allah, kalau ayu gi lagi Pulau Perhentian, ayu xnak amik dah resort belah Coral Bay, apatah lagi Senja Bay Resort...Sape2 yang nak gi Pulau Perhentian, ayu encourage korang amik resort belah Long Beach...

Tapi, ayu lebih encourage korang gi Pulau Redang....Amik Lagoon Resort....Rasenya, rating situ paling murah...Resort dia ok2 jep tapi owners dia sangat baik, frenly, mesra...Makanan2 kat situ sangat best2.....N bukan setakat makan 3 kali sehari jep tapi siap ada evening tea lagi...balik2 snorkeling petang, boleh makan terus:)

Rating ayu untuk Pulau Redang, 5/5...

No wonder la ade sorang auntie n uncle Chinese tu berbelas2 kali bercuti ke Redang since dorang muda lagi...

Future husband, nanti kite honeymoon every year kat pulau gak ek? huhuhu...:P

P/s: Gambar? Next entry keh? 




21 comments:

Globe-Rider said... Reply To This Comment

waiting for more pics... :-)

shar90 said... Reply To This Comment

waa... bestnyee... xpnh pegi... huu xD

CekbOlat-bOlat said... Reply To This Comment

cepat updatee ! heheh

Aishah Jahirah said... Reply To This Comment

bestnya pergi holidays....servis xoke mmg xptt la....harga blh tahan jugak tu...

Ieyra Ghani said... Reply To This Comment

wahh . saaya orang besut pun tak g lagi pulau perhentian -.-"

Mieya Atiera said... Reply To This Comment

Bestnya. Mieya tak pernah lg gi sana.

are_lin@yu said... Reply To This Comment

wahh beznya ayumi g p.perhentian ayu xpnh smpai lg..tgin nk g..huhu

cweet pinky said... Reply To This Comment

mane ade tegar jgk , macam biskut jugerr , wah besnye dye g jalan2 kan , hehehe !

salam singgah sari CP :D

Si Matatajam said... Reply To This Comment

Kak M tak pernah sampai lg situ..sian plak bila baca entry ni..ye la nk cuti2 ngan happy last2 spoil ja kan..say Good bai bai bai to Senja Bay Resort

puteri kasih said... Reply To This Comment

uwaaa terasa nak gi cuti gak ni

Khairul Nizam said... Reply To This Comment

share la gambar

iremi nisces said... Reply To This Comment

Asalamu alaikum,

Thx for sharing.

Look out for my "After Hajj" post coming soon! Your wise words welcomed..

Take Care

Cik PensiL said... Reply To This Comment

wa.. nak tengok gambar .. cepat2 la buat entry baru .. :D

Badrina Ibtisam said... Reply To This Comment

Wahh best laa. Nnti lain kali bwk sy pula ye! hehe ><

Akak, akak org mana ya? =)

Khalilah MNor said... Reply To This Comment

Pulau redang best eh? Sy tak pernah pergi... Hari tu pergi pulau kapas pun sgt best! :)

M Fizan said... Reply To This Comment

bestnya dapat cuti kat pulau. huhu. mana gambar? nak tengok....

9n0L4 said... Reply To This Comment

waaaaaaaaa. bestnye gi pulau. patutlah senyap jeeee. hee.

faizah husna said... Reply To This Comment

wee~bestnye gy jalan2 pantai...da lme tak gy..huhu

amy syahiera said... Reply To This Comment

waiting for the pic !
uhh ! kalau g situ , taknak la duduk resort tu , tak best !
hehe

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

wah sonoknyeeeee !

perhentianraisya said... Reply To This Comment


Pulau Perhentian adalah antara pulau yang tercantik di Malaysia. Kalu ada yang berminat nak berkunjung ke sana hubungi la kami di PerhentianRaisya.Com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM