Wednesday, 27 March 2013

Teruslah berjalan...

Assalamu'alaikum...

Have you had your shake today? huhuhu...

I've my shake for my breakfast, Alhamdulillah....Sangat energetic and rasa lebih motivated to start my new day!

Alhamdulillah, kebelakangan ni, Allah banyak duga ayu dalam bisnes Herbalife...Kalau ikutkan, perit sangat...Mungkin bagi leaders yang dah lalui banyak dugaan, dorang mudah stay strong. Tapi bagi ayu yang masih fragile, non supervisor yet and baru je sebulan lebih berkecimpung dalam Herbalife, it sometimes makes me down a little bit...

Ok, juz A LITTLE BIT, tak banyak...huhu...Coz i know no matter what, I've to stay strong!

As a full time physiotherapist, ayu hanya ada waktu malam je untuk jumpe prospects. Dan biasanya mereka ni patients yang ayu rawat kat klinik. So, advantage kat situ coz i always meet people who are not healthy enough...

Kalau dalam klinik, ayu agak gabra dan tak konfiden bila nak promote kat patients tentang Herbalife..Tapi when we have a good relationship dengan patients, kadang2 dorang secara sendiri citer health problems dia kat kiter...

"Mak cik ni ada darah tinggi..."

"Akak rase nak kurus...."

"Kawan akak sakit lutut....Dah la badan besar..Boleh la akak suggest kat dia suh datang sini buat fisioterapi kan?"

So, ayu layan2 je cakap dia and rarely cakap tentang Herbalife in klinik...Pernah ayu bagi flyers kat patients tapi ntah kenapa, suara ayu jadi gagap2....Obviously ayu rasa suara terketar2..jatuh kredibiliti ayu sbg fisioterapis,hakhak....

Sekalipun ayu tak cakap pada patients tentang Herbalife dalam klinik, ayu akan call dorang personally after that. No tel patients senang je nak track dalam rekod, huhu...

3 malam lepas, ayu dah set appointment dengan customer yang nak lose weight. Dia cakap dia serius nak lose weight. So, lam kul 9 malam, appointment di'set',huhu...Lepas solat Isyak, ayu baru je nak bersiap2 gi umah customer, then, customer bagi mesej, appointment cancel coz ade kerja...huuuuuuuu....

Ok, xpe, never mind....Nampak tak Allah nak uji? huhu....

So, berlalu semalaman tanpa appointment mane2 customer, sebab ayu rase, nak set appointment ngan orang time dah lewat2 malam camtu, mahu tak kena marah...huhu

Then, keesokannya, ayu try to set an appointment dengan sorang lagi customer yang ade eczema. Ayu tahu dia serius nak cari solution ttg skin problem dia sebab ayu tengok rekod klinik, dia kerap datang buat hidroterapi untuk masalah skin dia....

Ok, ikhlas atau tak, Allah je yang boleh tentukan..Tapi setiap kali ayu dapat rasa seseorang nak sangat2 cari solution untuk problem dia, ayu rase sangat2 nak tolong dia....Dan ayu selalu doa, biarlah Allah hantar ayu sebagai medium untuk tolong dia...

Jangan ingat Herbalife ni hanya untuk kurus je keh? Ia adalah MAKANAN KESIHATAN....Kalau ramaiiiii dah yang ade skin problem dapat improve dengan Herbalife, kenapa ayu tak tolong dia? Dan ayu sendiri pun ade testimoni skin problem yang dah improve after 1 month consuming Herbalife....

Alhamdulillah, dapat set appointment ngan dia malam tu...At first, ayu tengok dia macam berminat dengan Herbalife dan nak cari solution untuk kulit dia sampai dia tanya tentang 1000 vp to get 42% diskaun (ok, kalau nak tahu lebih sal vp2 ni, just contact me keh?)...

Hepi ayu mase tu.....

Tapi.....

Sekali lagi Allah nak uji...Dia end up tak nak consume Herbalife..Ayu tak tahu kenapa..Alasan pertama, sebab dia rase susah nak follow jadual yang ayu bagi..But it's ok..Dia bukan in lose weight program, so boleh je makan ikut sesuka hati as long as dia minum shake banyak2 and tea banyak2....Ayu buat jadual tu, hanya nak dia nampak step...Tapi kalau tak nak pun, boleh je tak nak ikut....

Then dia cakap Herbalife mahal plak...Ayu agak terkedu...Sebab semalam dia yang nak produk banyak2...Sebab kalu dia nak bajet2 sangat, ayu akan suggest dia juz minum shake je...At least, good nutrition masuk dalam badan dia....

Dan ayu agak doubt bila dia cakap mahal...Sebab most of patients yang datang klinik ayu, biasanya ayu dapat agak tahap kewangan dorang....huhu...

Seriusly ayu tak tahu apa yang bermain2 kat fikiran dia....Ntah...

Ayu tak dapat any closings pun...Tapi no problem...cuma, ayu agak kesian kat dia...Sebab ayu dapat rasa dia memang serius nak cari solution tuk skin problem dia cuma ntah kenapa, dia rejected Herbalife....

Ayu agak terkilan...Coz, seriusly, ayu nak tolong dia but sometimes people rejected our help...Mase tu, ayu rase betapa Allah nak uji tahap keikhlasan ayu dalam bekerja....Kalau ayu betul2 nak tolong orang, ayu takkan rase nak salahkan customer bila dorang reject...So, ayu cube pujuk diri ayu untuk terus berlapang dada~

Orang tak nampak niat kita..Tapi Allah nampak....Ingat tu!

Bukan senang..Seriusly.....Ayu menangis....Tapi kena jugak mujahadah diri..Kalau tak, i'll be a loser kalau nak give up sebab rejection.

Then, ayu tahu ayu kena move on...Semalam, ayu set lagi appointment...Alhamdulillah sangat2, a mak cik nak buat wellness evaluation....Dia serius nak improve health...

On the way nak gi umah customer, ayu singgah jap kat kedai printing untuk print harga baru Herbalife...Agak unpredictable, bila owner kedai printing tu cakap, take time sikit nak print. sebab komputer dia ada masalah sikit nak print cepat dokumen yang berformat PDF. Muka ayu dah gelisah sebab ayu takut lambat sampai umah customer...Kalau boleh, biarlah seawal mungkin.

Then ayu call mak cik, harap mak cik dapat tunggu jap kalau2 ayu terlambat..Tapi mak cik cakap, "Ayu, mak cik ada masalah sekarang. Anak mak cik eksiden. Tak jadi appointment ye?"

Ayu tak dapat cakap banyak sebab mak cik macam nak rushing..Ye la, anak eksiden...Innalillah...

Tapiiiii........

Hati ayu rase macam....Ntah la...Mak cik tak salah pun..takdir Allah, sape boleh halang...Ayu doa, biar anak mak cik selamat...

Lam keter, ayu menangis.....Ntah kenapa, ujian bertrut2 dalam Herbalife kali ni..

Bila ayu balik, adik tanya, "along, orang beli tak?"

Ayu senyum, "Xde lah...Along follow up customer je..."
*Ampuni aku ya Allah, kerana menipu

Dengan berat hati, kuarkan balik kotak yang ada produk2 Herbalife dari kereta....With empty heart...

Allah.....

Ayu nak sangat jadi supervisor this month..Ayu kena terus kejer kuat...Kena terus melangkah...

Bila bace tweets Amalina Peter, rase macam nak menangis....

Baca tweets dari bawah keh?






Ayu buat Herbalife because of my family....Walaupun ma Ayu tak begitu bagi support sangat2 pada Ayu, tapi Ayu tahu ma sentiasa berdoa untuk kejayaan Ayu...Sebab tu Ayu terus melangkah....Dan Ayu ada dreams yang Ayu tak boleh nak reveal sekarang sebab malu,hehehe...


Allah...Hanya Engkau yang tahu dreams aku....Aku tidak dilahirkan menjadi orang yang senang...Kerana itu, aku tiada pilihan selain melangkah...Mungkin acap kali akan jatuh, tapi berilah kekuatan pada aku untuk terus bangkit melangkah...Kerana aku tahu, jika aku berhenti melangkah, aku tidak akan sampai ke mana...




3 comments:

Cik Pensil said... Reply To This Comment

hemm.. sabar ya kak :')
dugaan tu..

Anonymous said... Reply To This Comment

Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
I hope to give something back and aid others like you aided me.


Visit my web site - used s2000 hardtop for sale

9n0L4 said... Reply To This Comment

jual produk ni mmg mkn mase yu. kene sabar. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM