Saturday, 6 April 2013

Pegawai fisioterapi U41???

Assalamualaikum...

Semoga anda menjadi orang yang luar biasa...Chewahhh,hihi...

Alhamdulillah.....Ayu dapat tawaran gi interview SPA sebagai Pegawai Fisioterapi U41 di hospital kerajaan...

Setahu ayu, semua kawan2 ayu yang sama course berharap dapat interview SPA dan diterap masuk untuk bekerja di hospital kerajaan....Yela, kebanyakan orang ramaiiiii sangat2 yang nak keje kerajaan...Macam heaven sangat je rase.....

Orang keje kerajaan, macam ada future yang menjamin...Kalau keje dalam hospital, walopun dah buat prosedur yang salah dan membahayakan pesakit, tetap susah nak kena saman. Bila nak buat pinjaman, mana2 bank mudah sangat nak bagi....Then, kalau keje malas2, sambil lewa tetap gaji masuk cam biasa...Betol tak? huhuhu......

Tapi Alhamdulillah, bukan semua orang yang bekerja kerajaan camtu....Ada je yang buat keje dengan sungguh2 walopon tahu, gaji tetap sama kalau dia buat malas2..So, kalau kamu dalam golongan yang camni, syabas! hehehe....

Dalam gembira2 yang dapat tawaran interview SPA (padahal baru interview,hehe), ade sorang yang macam tak gembira...Sape yang pelik tu???? Hakhak....AYUlah.......hihihihi....

Mase orang lain xsabar2 nak cek dapat tak tawaran interview, Ayu langsung takde inisiatif nak cek...Last2 minta tolong kawan ayu, Zana sebab dia yang tak sabar2 nak tahu ayu dapat ke tak,hihihi..Lagipun ayu ingat tak dapat...

Tup2, Zana mesej kat ayu "TAHNIAH"...Dum! Ntah kenapa ntah, ayu macam takde perasaan,huhu...Siap tanya2 pada diri sendiri, "kenapa aku dapat?"Hohoho~

Bukan tak bersyukur saat ada kawan2 ayu yang tak dapat tapi ntah kenapa, terasa berat sangat hati ni nak keje kat hospital kerajaan..Bukanlah bermakna ayu memang suka sangat2 keje kat Klinik Ewellness ni...Gaji kat klinik ni jauh lebih rendah daripada gaji pegawai fisioterapis U41....

Tapiii...walopon kadang2 ayu stress dengan keje sebagai fisioterapis kat Ewellness ni tapi ayu rase kualiti hidup ayu lebih terjamin bila keje kat sini..Ayu dekat dengan famili, kucing2, dan ayu lebih dapat fokus perhatian ayu pada patients..Berbanding di Hospital kerajaan, ayu boleh bayang kerja ayu yang sangat2 under pressure....Dan dengan bilangan pesakit yang ramai, sehinggakan fisioterapis pun tak menang tangan, maka, kebanyakan pesakit terpaksa dilayan lebih kurang sahaja...

Biarlah gaji tak mahal, tapi ayu rasa kualiti hidup ayu baik....

Biarlah gaji sikit, tapi ayu bahagia bila dekat dengan family dan kucing2 ayu....

Biarlah sering dipandang rendah sebab bekerja hanya di klinik, bukan di hospital2 besar, tapi ayu rasa lebih mampu memberikan yang terbaik kepada pesakit2 ayu...

Yang penting, pilihlah apa jua keputusan yang dapat meningkatkan kualiti hidup kita sendiri...Kalau rase bekerja dengan kerajaan mampu memberi kepuasan, dipersilakan..Kalau rase nak keje dengan swasta, pun takpe je...Kalau rase nak meniaga, go on ajer:) As long as kita tahu yang mana kite mampu beri yang terbaik untuk diri, pesakit, family, orang lain, dan paling penting, agama...

p/s: Kawan ayu dulu2, kemain hepi dapat keje dalam hospital kerajaan...Then, sekarang asyik mengeluh dek kesibukan dan stress yang memanjang....Jadi? fikir2 sendiri...

p/s lagi: Ayu sebenarnya nak jadi bisneswoman, hehehe..Doakan^^

p/s lagi2: Skang serba salah...Rasa tak nak pergi interview tapi kawan ayu cakap, nanti kena bayar RM 110,000 sebab kami bawah tajaan biasiswa JPA....Dah ade kontrak ngan kerajaan...O Allah, please guide me to choose the best!


Saya nak jadi Herbalife independent distributor....Alhamdulillah, bulan April 2013 ni, ayu dah jadi Supervisor:)



Tapi, kerjaya as a physiotherapist, insha Allah, tetap di hati....




7 comments:

Chic Na said... Reply To This Comment

takpela.. pegi je. gain experience. nanti ada peluang boleh kembangkan karier tau. :)

farah deena said... Reply To This Comment

Tahniah ! :)

Nursaila Norman said... Reply To This Comment

wah,bagusnya pemikiran awk :) susah nk jmp org yg fikir mcm awk ni..sy skrg bekerja dgn gov, tp dh bt keputusan letak jwatan..maybe lain org lain citarasa..tp hati n minat sy mmg bkn kat gov.. :(

apa-apa pun keputusan di tgn awk..bt pilihan yg btl, good luck dear :)

Anonymous said... Reply To This Comment

I am actually delighted to glance at this blog posts which carries plenty
of useful facts, thanks for providing such statistics.

Here is my homepage; pole pruners

Anonymous said... Reply To This Comment

sy student fisio degree uitm.sy nk tanya dulu mcm mne apply spa tu ye?

nabilla ain ellyanie daud said... Reply To This Comment

Hi,

Saya nak minta bantuan/khidmat saudari untuk buat fisio buat ayah saya y ada stroke. Kalau saudari bantu saya. jika ada kelapangan, boleh call saya 0172783347

NidzamYatimiRamli said... Reply To This Comment

Fisio bergerak ke rumah anda :)

fisiogerak.blogspot.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM