Monday, 30 April 2012

Ikhlas itu perlu:)

Kadang2 kite tanya Allah, kenapa? Kite rase hopeless giler sampai dah xtahu nak buat ape...

Ayu, sabar...Ni baru bidag Fisioterapi...Alhamdulillah sgt2, Allah pasakkan lam hati ayu spy xpilih bidang perubatan dulu walaupun peluang sudah terbentang...Terima kasih Allah...Ada hikmah kenapa Allah secara tetiba hapuskan keinginan mnjadi doktor lam diri ayu...Rupa2nya sbb Allah tahu, Ayu mgkin xmampu menggalas peranan sbg seorg doktor...

Hari ni, Alhamdulillah, ayu rasa bersemangat nak rawat pesakit...Minggu ni ayu ke ICU...Tapi ayu cume observe je tuk hari pertama ni. Xrawat patient lagi...

Lepas habis patient kat ICU, ayu turun ke department...Bizi...Lam 1 mase, ayu kena treat 3 patients sekali gus...Terkejar2...Macam org giler da and smpai satu tahap, dengggg...ayu tetiba blur..hakhak..Pahtu otak berfungsi balik,hehehe..Patient tgk pun gelak...:P

Ada salah sorangnyer, intertrochanteric fracture (fracture kat peha)...

Ayu: "21 tahun ek? Kire taraf  adikla ni kan? datang ngn sape ni dik?" (lam hati, mesti dgn ayah, or mak)

Patient: ngan isteri....

Ayu: Hahhhh? Mudernyerr...(Lam hati, jeles kot...Uwaaa...Allah permudahkan jodoh dia...hikhik)

Mase nak assess tgk peha dia, isteri dia masuk sekali..Ok la, elak fitnah....Otot kaki belah kiri, for sure, mmg lemah giler...ayu suh angkat sikit je, bergegar otot nak angkat,huhu....

Sambil treat, sambil borak2..huhu..Deng!!!Once again ayu jeles...Dah ade ank dah pun dorang..sob2....ayu nak jugak....hehehe (selama ni main ngn Gelap and Cerah je, anggap dorang tu anak2 ayu....Gelap n Cerah tu ank2 kucing ayu yep? huhuhu)

Mmg ayu nak kawen awal, ayu nak anak cpat2..Ma kat umah dah start bising..Tapiiiii.........Allah masih belum temukan ayu dgn yg sesuai lg la...Sob3....sabar:)

Teiba je ckp sal jodoh n anak bagai2...Haipppp...Lari dari tajuk asal,hehehe...

Tadi gak patient Dunchenne Muscular Dystrophy dtg. Prognosis mmg la sgt kesian n kalau ikutkn, maybe setakat umur belasan tahun je kot leh hidup..Paling lama, 20-an cenggitu jep (tp tetap terpulang pada ALLAH)...Penyakit ni melibatkan progression muscle weakness...Makin lama, makin lemah segala otot2 dia..Lam 10-12 tahun, dia mgkin xleh berjalan dah...N mgkin meninggal dunia disebabkan complications of respiratory problem...

So, ayu cube dpat ajar exercise2 tuk maintainkan je la and prolong kan hidup dia...Setakat tu je Fisio mampu lakukan...Ubat pun xmampu nak nolong...

Pendapat ayu ade bercanggah ngn sorang Fisio ttg patient tu..Patient tu ade bulging kat betis dia...Betis dia nmpak besar la...Setahu ayu, tu adelah pseudohypertrophy...Mknenya, yang besar tu bukan otot betis tapi disebabkan oleh fat deposition kat situ....Tapi Fisio xberstuju ngan ayu...Dia ckp betis patient tu hypertrophy (otot membesar), bukan pseudohypertrophy (nampak je otot besar tapi sebenarnya lemak yang berkumpul) cam ayu ckp...

Ayu xtau nak kate ape..Ayu nak explain and argue pun xmampu sbb:
1) ayu HANYA student....Nak lawan lebih2, nnt dikatakan naik kepala lak
2) sori to say, tapi ayu xrase dia sorang yang leh share together our knowledge..Ayu salu kena terima jep apa dia ckap...Betul or salah, never argue! Ayu mmg dah kena marah2 pun ngn dia sblum ni..Ntah, berbaik sgka je la kan? Mebi dia mmg cmtu tapi dia actually xberniat pun cenggitu:)

Ayu suke ngn sorang Fisio pompuan ni..Dia suke berbincang n hormati pendapat student...Sbb tu ayu suke diskus ngn dia...Insya Allah nnt ayu nak diskus ngn dia sal Dunchenne Muscular Dystrophy ni...

N ayu hepi sgt2..patient budak kecik ayu yang selama ni xboleh duduk walopon umur dah dekat 2 tahun, dah leh duduk dah...Cume xleh berdiri and jalan lagi...Xpe, insya Allah moga ade progression lgi for next visit:)

Alhamdulillah, hari ni ayu rase ayu lebih fokus pada patients ayu...

Kite mungkin 'jatuh' ke dalam sesuatu yang kite xpernah sangka...
Mungkin kite rase nak give up...
Mungkin jugak kiter rase nak patah balik...
Tapi, Allah dah pilih kiter ke arah 'itu'...
Mungkin ada yang xsuke jadi Fisio...
Mungkin ada yang memberontak bila menjadi doktor...
Mungkin ada yang rase geram bila terpaksa mengajar budak2 sekolah...
Segalanya mungkin....
Tapi, Allah dah pilih kiter...
Maka berlapang dadalah....


"Allah dah pilih kiter"
-antara nasihat ayu pada diri sendiri saat down...dan pd kawan2 yang mengeluh sbb menyesal mnjadi pelajar fisioterapi:)


p/s: Ayu mintak maaf sebab mgkin ade yang dah bosan dgn entry2 ayu yang asyik berkisar ttg Fisioterapi...This is my passion...Ayu harap, moga coretan2 ayu mampu jd guide dan kenangan ayu in the future...Dan ayu xpernah paksa sesiapa pun tuk bace entry2 ayu:)





Ya Allah, Engkau ikhlaskanlah hatiku merawat pesakit2ku...Berilah kesembuhan kepada mereka..Pulihkanlah mereka....









                                                                                                     

13 comments:

Haruno Hana 하나 said... Reply To This Comment

sabar ya Kak Ayu :) mungkin Allah SWT pilih Kak Ayu sbb Dia tahu Kak Ayu kuat :) insya-Allah, Kak Ayu boleh jd fisio yg hebat! :D amin :)

FaTiN-desu said... Reply To This Comment

wuuuuuu~rasenye mane2 bidang@masa depan kite pilih..pasti akn terdetik walopon sedikit rase penyesalan T__T BUT then, semua da ditetapkn >__<
Lets put our FAITH in HIM!!

Fakhrul Haiyin said... Reply To This Comment

adeh. msti busy gila kan kak? apa lg kalau doctr. huhh. dugaan. sabar jaa laa kak. ada hikmah kan. hehe XD hope u will be a good physiothrapist....

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

semoga ayu terus tabah hadapi cabaran dalam fisio ni.. :)

9n0L4 said... Reply To This Comment

go go go ayu. hee. strive ur passion. bile² rase down, ingatlah lirik lagu insha Allah maher zain tu. mmg berdesub dlm jiwa. ;)

Prettywrite said... Reply To This Comment

tak bosan pun Ayu baca pasal bidang kerja Ayu ni..teruskan menulis..k.yana baca rasa insaf n bersyukur sebab terlalu banyak kelebihan yang ada pada diri berbanding orang lain tapi kita tak sedar..nikmat kesihatan terutamanya..teruskan menulis ya..jarang nak jumpa fisio tulis kisah hidup n kerja dia..yang banyak pun life doctor..itupun k.yna suka baca..hehe..

teha said... Reply To This Comment

sbr yee dear :)

fizzir mad said... Reply To This Comment

asalamualaikum....nak kenal leh..?

fizzir mad said... Reply To This Comment

017-3598767

O CIKTEDDY said... Reply To This Comment

insyaAllah semuanya brjln lancar =D

mirmashi94 said... Reply To This Comment

tak kisah pun baca sal bidang keje ayu , siyes ^^ . at least dapat term-term medic gitu . lol ;)

budakptbarubelajar said... Reply To This Comment

Duchenne, bukan Dunchenne.. :)

moga tabah dan sabar dlm memberi servis kpd public..

smile :) and let it go away..itu semua warna warni kehidupan..

ciksukaberangan said... Reply To This Comment

chaiyok3 ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM