Friday, 13 April 2012

habis dah rotation ke wad paediatric...welcome wad orthopaedic:)

Assalamu'alaikum..

First of all, thanks pada yg sudi komen entry ayu ttg 'antara doktor dan ahli fisioterapi'. Yang belum bace, leh klik SINI,hehehe.. 

So, ayu pun nak komen jugakla komen2 korang..Ramai yg ckp ayu ni budak pandai...Mekasih, semuanya ttp milik Allah..Tapi ketahuilah kenyataannya yg ayu mmg bukan budak pndai...ayu xpndai pun. ayu rase lam kelas, ayu la budak yg plg blurrrr....

Xde apa pun yg boleh dibanggakan lam diri ayu. Mase UPSR, PMR, SPM, Matrik, and masuk U, semuanya ayu rase sbb rezeki Allah jep, bkn sbb ayu pndai...Dah la malas n suke main2 jep,hehehe...Sebb tu selalu kena marah ngn Fisio2 mase praktikal....uwaaa...hehehe...

Hope, xde la yg ckp ayu budak pndai lg..Pliz ek? I really hope that...Sbb bile korang puji cmtu, ayu jd malu sendiri...hehehe..Budak ntah pape ni, dikatakn budak pndai? Come on la...huhu..Kalau xnak ayu rase worst giler2, jgn puji ayu cmtu lagi..thanks:)

Semalam last day rotation ayu kat wad paediatric. Dua minggu ayu kat sane..Best sbb ayu suke main ngn budak2...N ayu dah blaja suction...yang sedut kahak2 tu...

Sakit....kena masukkn tiub kat lam mulut n hidung budak tu. Mmg kena bungkus la budak ngn kain spy xmeronta2...Kejam kan? tp nak wat cmne...Nnt makin sakit lak kalu xsedut kahak..Lung xclear, ssh...

Mula2, ayu tgk Fisio sedut kahak tu, ayu rase cam hopeless giler...Lam hati ayu, "haisshh..xleh main cenggini..cmne aku nak wat suction ni? Kesiannya budak ni..Nak berenti blaja Fisio..Nak berenti..." Menangis2 budak tu...sian....Sampai berair mate ayu sbb tahan sebak. Mata budak tu asyik tgk ayu smbil nangis, ayu nak wat cmne? nk tlg cmne? Mujur je air mata bergenang je....

Rase nak muntah bile tgk kahak2 tu pun ade gak...huhuhu...

Hari kedua, ayu da kena wat suction. Fisio perhatikan je apa ayu wat smpaila dia tegur, "awak xsterile...Tangan kanan awak sentuh ape td?" Ayu tahu, tgn kanan yg dah pakai glove xleh sentuh pape lg MELAINKAN tiub tu jep...tapi ntah, mgkin xperasan tgn kanan ayu ade sentuh mnde2 lain...

Aisey..kena marah yeayyy..huhuhu...Perbualan antara ayu ngn Fisio xleh la di expose sini ek? Tp xde la dia marah kaw2..Dia antara fisio yng baik...Biase la, nak blaja...Silap n salah tu, normal la kan?hihihi...

First tyme patient ayu is Adik Batrisya..Mula2, mmg terketarla tgn ayu tyme nk masukkn tiub lam hidung...boleh nmpak tgn ayu menggigil...Slow2 ayu masukkan...Guess what? Batrisya tu lgsung xnangis..Mata dia asyik renung ayu..Kwn2 ayu pun pelik n gelak2...padahal ayu dah masukkn tiub smpai ke dlm kerongkong da...

Ntah, mgkin dia tahu ayu tgh gabra kot..Dahla baru kne marah ngn Fisio, sbb tu dia xsmpai hati nk nangis,hehehe....Bagus punye budak..

Cume, bila nak masukkn lam mulut je, dia start nangis...Gigit2 lagi tiub tu..Pndai yep? 

Then, skang ni dah byk patient budak ayu wat suction. Dah x geli2 ngn kahak lg, n xketar2 lagi dah...Rase best plak masukkn tiub tu lam hidung dorang...sbb mcm msuk lam gua..Kena pandai nk jolok..Kalau main kasar, leh darah hidung budak tu...

hai adik2 akak...luv u all..Tahniah kpd yang da discharge, n akak harap yg still lg xdischarge tu n ade yang condition makin teruk (sampai kena masuk ICU), I pray u for the best...hrp semua dpt discharge soon dgn condition yg terbaik...

Ni name2 patients yang ayu ingt:
-Jee Yan (anak Chinese+Indonesia...sgt manja..Kena panggil 'Baby'..tp bile nak suction, meronta2 smpai ludah2 kat Fisio,hakhak)

-Iman (ade Cystic Fibrosis...Still xdpt discharged lagi...Setiap kali masuk bilik rawatan n nampak muke Fisio, dah start nangis...cam tau2 je nak kena suction. Mujur dia xnangis bile tgk muke ayu,hehehe..siap senyum bile ayu panggil nama dia....)



"Man..! Man...!" mesti dia toleh n senyum kat ayu,suwit.....Ntah bile dpt balik umah ye Man?



Apsal muke Iman ketat camtu? Nak pupu ek? :D


-Najihah (ntah berapa lama kat wad, akhirnye discharged gak smpai buku report ade volume 1 n volume 2...punye la lame dia duk situ..sian..Kuat berpeluh mase suction. Xsilap ayu sbb ade thyroid problem)

-lham Hanif (budak genit. Dah xde mak n ayah tapi dia panggil kakak dia 'Mama'..petah bercakap2..Xnak buat suction n selalu ckp 'nak batuk sendiri'...Last2 kena suction jugak sbb kahak penuh,hehehe)

-Zamizi (budak kecit lg tp muke cam gengster...hehehe..Muke xde perasaan je bile org agah2 pun...Tapi sekali wat suction, meraung bagai nak rak,huhu..tp skang dah kena masuk ke padiatrik ICU lak,sian)

-Nurin (dah besar dah budak ni. Lam 6 tahun...kuat gak meronta2...asyik sebut 'mama', 'mama' smbil nangis)

-Hakim (anak pertama tp ade pnyakit Cerebral Palsy...akhirnye discharged gak..mak dia cantik,hihihi)

-Syamil (dia ni kerdil. umur 12 tahun. Malas betul nak wat exercise yng ayu ajar....hehehe)

-Wafiy (budak plg besar yg ayu pernah treat kat wad paediatrik. Dah 15 tahun. Kecik je badan dia. Cystic Fibrosis...Ceria n kawan rapat ngn Syamil..xwat suction tapi wat chest therapy tuk enhance dia batuk n kuarkan kahak sendiri)

Tu antara patient2 yang ayu ingt...ramai lg....Hope entry ni jd kenangan wat ayu:)

Next week ayu kena rotate ke wad Orthopaedic plak..Siyes, berat hati nk tinggalkn patient2 paediatric ayu....Orthopaedic byk org besar2 la, yang patah situ, patah sini, accident....

Hope ok la for next week:)



8 comments:

Cik Pensil said... Reply To This Comment

wahh.. bestnya! semoga berjaya akak :D

FaTiN^^ said... Reply To This Comment

ganbatte Ayu~!!walopon kecik ag bdak2 ni mcm2 dugaan dorg diuji~moga Allah beri ketabahan n kesabaran buat mereka,keluarga mereka n fisioterapi2..Amin..

9n0L4 said... Reply To This Comment

besenye budak² yg tau diri die saket ni, spirit dorg kuatkan. ;)

Prettywrite said... Reply To This Comment

sedih pulak baca yang time buat suction tuh..kesian budak2 kan..huhu..

teha said... Reply To This Comment

comel budak tu :)

mirmashi94 said... Reply To This Comment

alaa , mesti sayang nak tinggalkan budak2 nie . gud luck k ayu . thanx sebab support saya . saya pom akan support ayu jugak ! fighting ! ganbatte kudasai ! :D

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

ksiannye diorg..kcik2 lg dh kna wat rawatan...huhu

CIK TOM said... Reply To This Comment

smoga berjaya..kwn ciktom pn ada sorg fisioterapi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM