Saturday, 21 April 2012

oit, doktor kerek....!!!

Assalamu'alaikum....

Alhamdulillah dah weekend..Leh rehat2 sikit setelah penat posting kat wad orthopaedic last week. Tapi actually xde la sepenat kwn2 ayu yang posting bhagian medical...Lagipun, patient othopaedic xramai sgt yang refer Physio...So, lam kul 11 dah habis treat patient...

But, selain posting bhgian orthopaedic, ayu posting gak palliative ward. Biasenya patient2 yang ditempatkan kat bhagian tu mmg dah xde harapan nak hidup lame la...Wad tu tenang jep, mcm bilik hotel,huhu..Kitorang gi lepas siap treat semua patients orthopaedic. Mula2 masuk, cam sayu jep ayu rase. Bile tgk muke2 patients lam tu, rase kesian...tapi, dorang still lg boleh senyum n ceria ngn ayu....Tabah kan?

Ehem....ayu nak citer pengalamn ayu yg ditakdirkn jumpe ngn doktor2 kerek sbnrnya..hikhik. Mase hari Selasa lepas kot, tgh ayu rawat patient Chinese yang baru jep buat operation Total Hip Replacement, ade la segerombolan doktor2 tgh wat ward round...dari 1 patient ke 1 patient dorang tgk...

Bile dorang masuk bilik yang menempatkan patient ayu tu, jd xbest la nak treat patient. Mase tu dorang tgh berkumpul kat katil patient sebelah patient ayu...Paham ke? hehehe...Bile dorang nk bergerak ke patient ayu, dgn rendah hatinye ayu blah...tapi doktor2 (lebih kepada Medical Officer sbnrnya) ni senyum pun x...Ok, ayu dah biase ngn doktor2 muke siyes ni...:P

Malas nk ambik port, ayu kuar la dr bilik tu..Mase tu ade la budak2 praktikal nursing tgh borak2 lam bilik patients tu. Tetiba terkejut ayu bile Doktor kerek tu menjerit kat budak2 praktikal nursing tu..."Oi...minachi....nak sembang2, keluar lahhhhhhh!!!!"

Dia panggil budak tu minachi sbb salah sorangnye India. Kesian ayu tgk budak2 nursing tu kena tengking n terus kuar drp bilik tu....Ayu senyum simpati kat dorang...Salah sorangnye ckp kat ayu, "Kitorang kena halau..." Sedih muka dia...Malu lagi la banyak kot...

Mujur la doktor2 xcarik pasal ngn ayu...So far,  ok la dorang..X kerek2 sgt ngn Fisio...Ko kerek ngn Fisio, siap ko...! Kalau ko kena back pain ke, fracture ke, aku and fisio2 lain xnak rawat ko...Ko rase ko pandai, ko rase ko dah bijak lam ilmu perubatan, ko buat la treatment Fisio sendiri....X pun, ko makanla ubat byk2.. tapi smpai bile ko nak depend kat ubat kan? law ko wat surgery, tapi xrefer kat Fisio, xde mknenya jugak....

Hai, doktor2 yg muke ketat....walopon ko kerek ngan budak2 praktikal nursing tu, aku yang tgk pun rase meluat n geram tahuuuuu....Ko rase ko bos pada budak2 nursing tu ke? amboih, byk cantekkkk....Dorang bukan keje bawah korang tau? Dorang jadi PEMBANTU korang...Xde dorang, tunggang terbalik gak ko nak rawat patient sengsorang....

Huhuhu..kejadian kat Hosp Melaka...Ade sorang doktor kerek nak kenakan budak praktikal Fisio...Tup2, dia yang termalu sendiri....Ilmu basic tu pun xtau ke doc? Actually, ayu paham, kdg2 benda basic pun kite leh terlupa..ayu pun camtu gak tapi xperlu la smpai nak test2 org n berlagak..Kan da malu..Erk....this happened to my fren..Not me...ayu xpndai nak argue ngn doktor2 lagi...Sbb xjumpe lg doktor yang betul2 kerek ngn ayu kot:P

Doktor, Nurse, Physio, n others occupation in Hosp..Kite bukan keje di bawah sesape..tapi kite same2 saling bekerjasama dgn satu matlamat..To give the best for patient...Tu jep...We need each other..So dont be kerek2 sgt la....xkemana....

Tapi xdinafikan, ade je doktor2 yang baik..Biasenye doktor pelatih la...Hope klau dah jadi HO atau MO ke satu hari nnt, korang ttp la maintian sikap hormat2i tu....

Sebelum berangkat pulang dr blog, ayu nak mohon doa sbb next week lecturer akan dtg visit tuk examine kitorang....kali ni dugaan agak berat sbb lecturer yang kali ni mmg agak scary sbb ramai students fail ngn dia....Hope Allah lembutkan hati dia untuk ayu n geng2..:)



we are..we are.. Physio!!!






17 comments:

ireminisces said... Reply To This Comment

Interesting but cannot understand the parts not in english, feel free to comment over at my blog ireminises.

iyka syafika said... Reply To This Comment

hurmm..biase la tu..doktor kn mmg cm tu.iyka pn perasan.dye hanya ckp dengan geng2 dye...dyeorg xsedar..klau dyeorg nk buat loan ke..nk beli ke...kne jumpa dengan pihak lain selain doktor dye tu.eg:kwn iyka pnh ckp.doktor kerek dengan dye.pgawai bank.dye sedr tak klau dye nk buat loan.dengan sape?blh ke doktor luluskan loan 2?mmg xdpt la..stuju l dengn ayu

Acik IeyMah said... Reply To This Comment

hihihihi..
sabar je lah..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

sabar ye ngn doktor2 cmtu..huhu..tp setakat ni xjmpa lg doktor muka kelat..nasib baik.hihi...gudluck ayu...:)

mirmashi94 said... Reply To This Comment

emm . rupanya ade jugak doc macam tue ea? sombong . keje apa pom sama aje , asal halal . sume org ade peranan masing-masing . bajet high class laa kan pegang title doc .

p/s : lau rezeki saya jadi doc harap x sombong mcm tue , kan ayu ? hehe :D

teha said... Reply To This Comment

ade jugak ek doktor gitu.. ish2 ~

O CIKTEDDY said... Reply To This Comment

oh doktor,tolong jgn kerek!haha
kan =D

niedaida said... Reply To This Comment

sabor je boleh buat :)HE3

Haruno Hana 하나 said... Reply To This Comment

sabar2.. jgn lupa diri la.. kalo xde nurse atau pekerja len, mmg xde org nk tolong.. makin double3 la letihnya..

9n0L4 said... Reply To This Comment

byk byk doa ye. good luck. dh abs nnt, jgn kerek dgn junior, hee. ;)

Prettywrite said... Reply To This Comment

goodluck Ayu..:)
macam2 cerita la kalo kat sepital kan..doctor tak boleh macam tu la kan patutnya sebab semuanya saling memerlukan 1 sama lain..even nurse ke, physio ke semua ada tanggungjawab masing2 kan..bukan kuli doc..n doc bukanla bos kat sepital..ish2..

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

ada juga ea doktor yang macam tu.. bila baca enrty ayu ni barulah ckj tau serba sedikit tentang kehidupan orang2 yang bekerja di hospital.. macam2 kerenah manusia ni.. huh..


semoga ayu dan geng2 ayu lulus tau.. :)

Badrina Ibtisam said... Reply To This Comment

Eee saya yg baca ni pun rasa geram ngn doktor tu hahaha u_u

Oh good luck ye!!! <3

Iena Eliena said... Reply To This Comment

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

Anonymous said... Reply To This Comment

sy bkn kakitgn hosp,tp yg sy lihat doc ni profesi yg susah,bnyk kne berpikir,mngkn student nurse tu ganggu dorg tgk patient kot,yelah tgh susah pikir nk sehatkan patient tiba2 terdgr plak ade yg borak kt tepi pasal kucing ke,mkn tghari ape ke..huhu..kne disiplinkn diri la bila ade kt hosp..yg sy tgk klu ada ape2 yg terjadi kt patient mesti doc yang kne,jrg nurse/physio..sbb pokok pangkal doc yg mengarahkn smua management seseorg patient tu sdgkn mcm nurse cuma mnjalankan ape yg disuruh,lagipn kje doc ni melibatkn nyawa,klu kje loan mlibatkan duit,mmg dua2 pn penting tp nyawa lbh bernilai hrganya..org kje loan pn klu sakit nk jmpa doc jugak,org physio pn nk jumpa doc jugak,klu buatnye tiba2 skt jtg xkn nk jumpa physio kot..hehe..mestilah first management dia jumpa doc,physio yg sy tgk pn dtg ketuk2 dada dan angkat2 kaki n tgn,,hehe..pesakit pn kdg2 bila da kne ajar dlm sehari je dia bleh ketuk2 dada dia kluarkan phlegm sendiri tanpa physio..yg sy dgr doc ni blaja dia luas,hal2 physio pn dorg ambik tau,cuma xde wktu nk buat sbb tuh ade org bagian physio utk membantu,klu doc ambik alih smua kje,abih lah pekerjaan physio xwujud..btw..sy terbaca blog ni n tiba2 rs nk komen plak..sekian,saya chauuuu..thnks

dah terkena.. said... Reply To This Comment

nmpak sgt ananymous ni doctor to be or mmg doctor kn..btw u've the right to feel stress but not reveal it to those persons with bad attitude..just like what hv been stated by the blogger when the "so-called highly status doctor" yelled with the nurse by calling them minachi.its not nice anyway..and i've found almost doctors lah kn dorg mmg kerek..might be bcoz of the stressful jobs.upps sory!haha

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@dah terkena..

huhu...oh, saya tak kisah pun setakat orang duk cakap2 hal tu...saya pernah praktikal di hospital2 kerajaan, n now, i'm working with doktor pakar ortopedik, which is, saya dah biasa bekerja dgn doktor kerek, n doktor yang baik2...

n kalau saya nak dedah apa keburukan2 doktor in treating patient, boleh sgt2, tapi of coz, saya tahu jugak jaga air muke doktor...The same goes to fisio, saya x cakap semua fisio baik2...saya ade je tgk fisio2 yang rawat patient acuh x acuh....

Tapi, bile ada org cakap, kami belajar xsesusah doktor, its up to u...Jangan samakan bila kamu tgk fisio sekadar ketuk2 patient, u claim, we are doing the easy things...it's unfair for us

Of coz, yang selamatkan patient is doktor, tapi apa gunanya selamatkan patient tapi quality of life untuk patient xde fisio yang treat? Bayangkan doktor selamatkan patient drp stroke...patient hidup tapi apa gunanya kalau patient tu hanya terkelip2 pandang siling, duk terlantar atas katil? Keje sapa nak ajar patient jalan balik,keje sape nak ajar patient gerakkan jari semula? FISIOTERAPIS...:)

Adakah dengan ubat2, tetiba patient stroke boleh jalan? boleh berlari2? Nope.

Do u think nak ajar patient yang camtu as simple as that? Jangn ingt keje kami hanya ketuk2 dada patient semata2...

Dan, sori to say, ntah berapa kali saya dapat patient yang doktor silap diagnose....Dan kami sebagai fisio ni lah, yang kena cek balik apa pnyakit patient tu..Ops, sori, saya dah revealkan mende yang private kat sini,huhuhu....

Dan sape cakap doktor belaja tentang fisio? Mungkin ada tapi xmendalam...Sape jugak cakap kami xbelaja ttg doktor? Ada cuma tak mendalam.

Even dgn doktor pakar pun, saya yang kena prescribekan sendiri treatment apa yang saya perlu bg pada patient...Kalau doktor pakar pun boleh hormat pendapat dan pandangn seorang fisioterapis, apatah lagi seorang doktor yang biasa2? Bukan nak suh doktor2 melutut pada fisio, tapi itulah kena ada hormat dengan bidang masing2....Camtu jugak dengan fisio, kena ada hormat dengan doktor2....Jangan tahu nak kerek jep:)

Saya x kata which one is good...Saya sendiri pnh dpat offer medik tapi saya tolak, sebab saya tahu jiwa saya lebih ke arah fisio..itu yang kena pada jiwa saya walopon saya tahu ade org pandang rendah pd fisio...kata fisio ni kos senang..never mind, saya treat patient sbb nak pahala, bukan nak bg org pndang saya hebat...

sekurang2nya, saya takde niat nk mendabik dada mengtakan, "see...im a doctor" :)

Apa2 pun, xkisahla kite ni doktor ke, fisio ke, nurse ke, even makcik nyapu sampah sekalipun, semua org ade stress masing2, tapi itu bukan tiket untuk kite marah2, tengking2 sesiapa aje yang kite suke:)

p/s: saya tak kisah sbnrnya kalau dia nak bela doktor, tapi bila dia membanding2kn dan merendah2kan kerjaya seorang fisioterapis, of kos, saya terkesan...peace lar...

Tak sangka pnjang jugak saya membebel ye?hahaha

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM