Friday, 27 April 2012

saya tak ikhlas menjadi fisio?

Assalamu'alaikum...

Berakhir jugak minggu yg memenatkan ni,huhu...Ayu kena ikut Fisio tuk cover 4 medical ward n bilangan patientnye sgtla ramai berbanding patient2 wad lain...penat tahuuu....

Sape ckp Fisio yang naik wad ni senang? Setakat ajar patient exercise2 simple, breathing exercise, angkat tangan, gerak kaki...Nampak mmg la senang tapi ko ingat nak ajar mender2 tu semua boleh ke kalau xde ilmu and technique?

Patient yang ade shortness of breath, ingt boleh ke ajar deep breathing exercise?  Patient yang ade active TB, boleh ke wat chest percussion? Patient yang wat total hip replacement, ingt senang2 je ke nk suh patient gerak kaki sane, gerak kaki sini, kan xpsal2 kuar balik tulang peha dia...N most of the patients buat salah, even deep breathing exercise...Jenuh nk betulkan....

"Pakcik, saya nak pak cik tarik nafas dalam2 ikut hidung, hembus ikut mulut...Jangan angkat kepala dan bahu ye pakcik? Tangan saya kat perut pak cik ni nak kasi naik bile pakcik tarik nafas"- Nampak senang kan? tapi bile patients asyik wat salah, cmne ko nak betulkan? Dah ajar satu2 tapi still lg xbetul..Hah, cmne?

Tu xtermasuk lagi ngn nak ambulate (ajar patient jalan) or positioning patients atas katil...Sangat penat...Nak patah pinggang...Patients pulak bdan besar2..Sbb tu back pain ayu makin bertambah sepnjang naik wad medic ni....Menjadi tanggungjwb Fisio tuk ambulate patient kalau xde pape contraindications. Boleh je nak terus2  ajar patient wat simple exercise atas katil tapi xkan nak biar je patient baring kan? Byk sgt complications kalau patients asyik baring....Nak jd Fisio yang baik atau x, tepuk dada tnya iman...

Itu kes kat wad, kalau kes kat department tuk out patient, lagi complex and complicated. Nak kena assess tu, nak kena assess ni...Especially tuk new case. Xtermasuk lg kes back pain...Complicated giler..Tapi ayu tgk, ramai Fisio2 treat bak pain patient camtu2 je, ops...hehehe..Sedangkan back pain tu, perlu org yg betul2 specialised in that area je...Bukan fisio2 sembarangan...

N bile masuk bab patient yang ade neurological impairment, lagiiii la parah...Stroke? Traumatic brain injury? Spinal cord injury? Semua yang lumpuh2 tu....mmg complicated. Cmne nak ajar patient yang lumpuh2 tu regain balik fungsi fizikal dorang sebelum ni....Kena ajar patients jalan....Buat keje dgn tangan...Ramai patients jalan xbetul...Tu pun Fisio yang kena cari jalan, look for missing components in gait and baru treat...Susah tau bab nk betul2kan cara org jalan ni....Nak kena tgk otot ni, otot tu, joint motion...

Ade nurse2 ckp, Fisio keje senang..Memang la mudah kalo ko jadi seorang Fisio yang acuh x acuh...Xtengok betul2 masalah patient and terus je ajar exercise ikut suke...Tapi nak jadi Fisio yang betul2 berkualiti, xsemudah tu...Sape xnak jadi Fisio hebat kan? Mcm sir Kuit Kheng Hiong, antara Fisioterapi yg mmg hebat...sentuh je patient, wat teknik2 yg dia ade, patient dah baik....hebat kan? n yup, ilmu dia mmg hebatttt...

Ade sorang nurse tnya ayu n Fisio,

Nurse: best ke jadi Fisio? nampak tensen je... (thanks sbb tahu n faham beban keje kami)

Fisio: X best....

Ayu: Ramai yang amik Fisio menyesal dah..huhu

Mesti korang ckp ayu n ramai fisio2 xikhlas lam wat keje kan? Actually, bukan xikhlas sbb ayu tahu ade sstgh Fisio mmg nk tlg patients tapi sbb kitorang terlampau penat, jadi tensen n terbeban sgt....Tapi Fisio yang ayu ikut ni bagus....Mmg nak tlg patient walopon dia asyik ngeluh...But once dia treat patient, dia treat bersungguh2...

Ayu TAK mnyesal amik Fisio sbb ayu suke berinteraksi dgn patients...Bile patients yg ayu treat tu dah get better, tau x betapa hepinye ayu? cume ayu rase Fisio ni susah...Rase terbeban...Selalu ayu terfikir, kalau boleh tukar waktu, ayu nak amik veterinar sbb ayu suke binatang...

AYU NI, MASIH BELUM DIKIRA IKHLAS LAGI MERAWAT PATIENTS KER?

SEDIH.....

KENAPA AYU XBETUL2 IKHLAS?

AYU SUKA PATIENTS2 AYU....DORANG SALU WAT AYU SENYUM....

DAN AYU HEPI GILER2 BILA PATIENT DAH GET BETTER...

CUMA AYU RASE FISIO SUSAH...

Mengeluh cmtu, masih belum dikira ikhlas sepenuhnye ker?



Ayu minta maaf...Ayu masih belajar tuk ikhlaskan hati sepenuhnya...





14 comments:

Haruno Hana 하나 said... Reply To This Comment

takpe la kak ayu :) bila tgok patient kak ayu sembuh tntu kak ayu gembira sgt2 ^_^ lama2 ikhlas la.. insya-Allah.. :)

mirmashi94 said... Reply To This Comment

semua kerja susah ayu . hehe :D . sabar laa . kerja nie tade yang senang . sama jugak ngan belajar kan ? kena byk bersabar . cuba ikhlaskan diri , lama2 insyaAllah ikhlas tue datang sndiri .

p/s : saya dapat matrik KMNS . hehe :D . tapi tunggu upu dulu laa kan . saje je gtaw ayu . ^^

ciksukaberangan said... Reply To This Comment

Allah je tahu kita ikhlas ke tak :) moga terus ceria dan tabah dalam melakukan tugasan harian :)

icumm said... Reply To This Comment

icumm situasi lain pulak..icumm amik bidang pendidikan..tapi tak sama mcm cikgu lain icumm ambil pendidikan khas..lectrur selalu kata jadi cikgu yg betul2 nak didik anak murid..jangan makan gaji buta..sbb jadi cikgu p.khas ni dah cnfirm dapat tiket express ke syurga..cma kita nak buang atau ambil tiket tu..

lebih kurang sama mcm situasi ayu jugak ^^ sma2 kita berusaha untuk buat yg terbaik beri yg trbaik kpd planggan kita ^^

Prettywrite said... Reply To This Comment

bila kadang2 kita mengeluh tak semestinya kita tak ikhlas..normal la tu sebagai manusia biasa perasaan macam tu kadang2 datang pada kita..apa2 kerja pun sama jer..stress tetap ada..bangga dengan Ayu..bukan senang jd fisio :)

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

Insya Allah ayu lama-lama ayu boleh ikhlas kan. cuba susah sikit la dan kena ambil masa. kena selalu pujuk hati.. kalau tensen cari la waktu untuk lepaskan tensen tu.. jgn biar tensen tu berkurung dalam diri ayu. bahaya tau.

ckj doakan moga ayu dapat ikhlaskan ati ea.. good luck ayu.

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

ayu dh ikhlas...mungkin sbb pnat n tekanan skit dr psakit mnguji ksabaran kite...

teha said... Reply To This Comment

be strong sis .. insyaAllah lame2 oke laa tu :)

9n0L4 said... Reply To This Comment

tiap keje pasti ade cabaran nye. sabar ye. ;)

Cik Akma said... Reply To This Comment

knape kak Ayu ckp cmtu? Ma mmg nak sgt jd fisio. Walaupun agak susah dan mencabar, sy rasa yg profesion tu menarik utk diceburi dan didalami. Kalau x menyusahkan share2 la info pasal kerjaya ni.
lg satu, kak ayu study kat mana?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Cik Akma

huhuhu...nak jadi fisio? i'm glad to hear that...boleh je nk jd fisio tp jgn amik institusi swasta..amik KKM, UITM, UKM n UIA jep...kalau bawah swasta, baik xyahla..kolej swasta cume nk kikis duit org je tnpa keluarkan kualiti yg baik...

But, akak xckp semua product swasta xbagus...ade je yg bagus tp korang kena usaha lebih..xleh depend pada management kolej tu semata2...baru org nmpk korang mmg berkualiti...

tp skang Fisio susah nk masuk hosp government...tp kalau fisio bagus, dia xyah keje bawah sape2 pun..dia boleh wat servis treatment kat mane2 jep...skang ramai gak org cari fisio yg leh treat patient kat umah patient sndiri...

ma skang blaja undang2 kat UITM kan? samala..akak uitm PUncak Alam...huhu

Cik Akma said... Reply To This Comment

a`ah, asasi undang2 KPTM. 2hb Jun ni baru nak daftar. so, ingat habis je asasi nak amik degree fisio kat UiTM. hehe, tu pun masih dalam pertimbangan la. insyaalah, kalau ad rezeki.

kalau ma nak jd fisio sukan, apa pendapat akak? byk x peluangnya kat ngr kte.

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Cik Akma

fisio sukan? boleh je kot..akak rase skang ni team football setiap negeri mcm xde je lg fisio masing2, dorang juz pakai org yg ade lepasan sport science je kot..ntah, xsure..fisio tuk team negara je la yg ade....akak rase leh je..peluang sebenarnya byk sbb spatutnye setiap team perlu ade at least sorang fisio..tp xtau la team2 tu willing x nak hire fisio...sori, akak xsure sgt kekosongan lam sukan ni...

Cik Akma said... Reply To This Comment

hari tu Ma ada minta pendapat abg Nas, fisio Harimau Muda. Dia kata peluang kerjaya ni luas. insya-Allah, kalau bagus pasti ada peluang sama ada dlm atau pun luar ngr.
apapun, terima kasih banyak2 ye akak.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM