Tuesday, 10 April 2012

antara doktor dan ahli fisioterapi..

Assalamu'alaikum...

Yeay, hari ni cuti...Mode: nak siapkan keje yang bertimbun2 tu...Tapi ntah nape, rajin benor tgn ayu gi buka blog n post entry,kehkeh..

Mana satu best? Jadi Fisio ke Doktor?

Dulu, mase ayu xditakdirkan lagi sambung blaja lam bidang fisio, ayu mmg bercita2 nk jadi doktor. Kalu leh nak jd pakar lam bhagian jantung sbb arwah abah meninggal disbbkn heart attack. Daripada ayu sekolah rendah lg ayu mmg nak jd doktor...

Then, dpt result SPM, sambung study ke Matrikulasi Pahang. Ayu amik aliran Biology sbb mmg nak sambung Medic after this...Tapi kan, my mom sgt2 la xbg ayu jadi doktor...Sbb? Dia tau ayu bukn jenis yang skema person and manja2 sikit...huhu...Mmg xbg betul2 la...Hurmmm...

Mase kat Matrik tu, ayu dipilih ngn beberapa org lagi students dpt gi ke Universiti Malaya tuk attend 1 seminar n lam seminar tu, dorang citerla sal Medical Course kat Universiti2 Indonesia (lupe la nma2 U tu. Ayu ingt Universiti Padpajaran jep). Xsilap ayu, ade gak budak2 dr Matrik yang lain kot...Ntah, dah luper...

Mase dgr seminar tu, cam hilang mood nak further study lam Medic. Punyela skema n susah....hihihi..Kitorang ade isi satu borang n dorang ckp, dorang akan contact balik sesapa yang dpt 3.50 ke atas tuk smbung belajar lam Medic.

Pas abis Matrik n dpt result, ayu xtau nk mohon bidang ape...Result ayu agak xbest tapi lepas la 3.50 ke atas. So, mmg tau la Medik xkan lepasnye..Mesti nk geng2 4 flat jep...Buntu tyme tu nak isi kursus ape...

Tp kan, dekat2 nak isi borang UPU tu, byk betul Allah bg pentunjuk suh amik Fisioterapi walopon ayu xtau sgt pun cmne Fisio tu. Ayu cam interested ngn bidang tu tapi kwn ayu ckp, "Xyah la Yu..syarat nk masuk Fisio tu pun tinggi gak...Nnt cmne dpt course lelong?"

Spoil mood ayu...Result 3.50 ke atas still ssh gak ke nak dpt Fisio? Hurmmm...Then, ayu curi2 gak isi UPU nak amik Fisio tnpa pngetahuan sesapa...hehehe...Ade rezeki adela....

Pahtu, kuar la result UPU..Alhamdulillah giler2 ayu dpt further study lam course Fisioterapi kat UiTM...Sgt hepi walopon ayu xtau la knp ayu mst hepi dpt Fisio..Citer2 ayu sbg doktor cmne?hehehe...

Sblum dpt result UPU tu, ade la satu nombor yg xdikenali contact ayu tp ayu xangkat. Bile geng2 Matrik yg pernah attend seminar kat UM dulu ckp, ade org call tuk offer dorang study Medic kat U indonesia, barula ayu teringt nombor yang ayu xangkat tu..Kan dorang ade gitau akn contact balik geng2 gi seminar tu yg dpt 3.50 ke atas....

Ayu anggap ayu terlepas peluang tu n malas nk amik pusing lg...

Ayu ingt, dah habis cmtu jep..Then, tup2 dtg surat dorang tuk offer bidang Medic lg...Mase tu ayu dah dpt result UPU n excited nk blaja Fisio kat UiTM..Ayu tunjuk ma surat offer tu..Ma ape lg, mmg xbagi la medic2 ni...Lagi plak, jauuhhhhh tu....

Ntah nape, ayu redha n xsedih pun bile ma ckp xyah amik Medic. Mungkin Allah dah tetapkn kot ayu jd Fisioterapi....kan?

Doktor rawat patient...Fisioterapi pun rawat patient. Bezanya, doktor rawat petient melalui ubat2, dan surgery....Tapi Fisio rawat patient melalui senaman, skill sentuh patient (hands on), hot pack, ultrasound, bla bla bla,hihihi.....

Ikhlasly, blaja Fisio lebih mudah drp blaja Medik. That's y ayu terpilih mnjadi Fisio drp doktor...sbb ayu bukan jenis skema, ayu ni manja, n xsuke sibuk2....

Tapi, xbermakna blaja Fisio ni mudah...Korang nak rase tension jd pelajar Fisio? jom join jom...haha..smpaikan dah berapa kali ayu terfikir nak berenti blaja...Ade org ckp, U lebih mudah nk score berbanding Matrik...Tapi kalo korang masuk course Fisio UiTM (U lain ayu xtau), nak dpt gpa 3.00 ke atas pun susah tau walopn mase matrik, kemain dorang score...(tapi teeettt..ayu mmg xhebat ek? pointer matrik pun cukup2 makan je nak lepas Fisio,hehe..org lain lg hebat drp ayu)

But now, ayu rase bersyukur sgt dpt Fisio...tapi xsure lg la nak keje as Physio ke x pas graduate ni, sbb rase cam nk keje yg leisure2 jep tp best...keje cikgu tadika ke...Ok what? main ngan budak2...huhu...

Kalau korang nk join Fisioterapi kat UiTM as degree holder..Ni syarat2 dia:
1) cgpa 3.50 ke atas tuk Matrik students (walopon kat borang UPU, min requirement cume 2.00 ke atas ek?)
2) korang mmg suke bertemu ngn patients2 yang mcm2 kerenah
3) xmabuk darah, boleh main2 lagi ngan kahak patients...
4) kena ramah
5) kena study buku tebal2, paham penyakit, ubat2 pun kena tahu, otot2 mmg kena superb..(ayu masih terkial2,hihi)
6) kena pandai argue dgn doktor2 (ni mmg hebat la..ayu xlepas lg,hehehe...)
7) kena ade mental n fizikal yg kuat. Kalu xde, jadi la cam ayu yg suke nangis2 n kecut perut bile kena  kuar praktikal 
8) professional. fisioterapi ni byk sentuh patient sbb tu adelah cara dia assess dan rawat. kalau doctor pun, xbyk sentuh patient cam Fisio. Kdg2, siap peluk2 patient lagi bile tyme nak ajar patient bangun n berjalan..So, be professional. Ayu pernah kena gangguan seksual mase peluk patient lelaki tau? Kurang asam...N korang jgn la plak naik nafsu bile peluk pakcik2 stroke ek? hahaha...

Korang nk jd fisio, jadila...tapi make sure masuk la IPTA (setakat ni UiTM, UKM n UIA je yang ayu tahu offer Fisio) atau under KKM...kalau swasta, ayu xgalakkan sbb syarat kemasukan Fisio swasta sgt la mudah n mmg senang la korang nk lulus...

Kitorang geng2 IPTA belajar cam nak mati tuk lulus, tapi geng2 swasta ni, aduhai....Tapi mmg xdinafikan, ade gak student2 swasta Fisio yang mmg hebat...Ayu ade kenal gak geng2 hebat ni n byk  gak blaja ngn dorang...

Di mana ade kemahuan, di situ ade highway....


Ni adelah cara Fisio treat patient. kalo korang ni jnis xprofessional n gatal2,  mmg ni bukan course tuk korang...Raba sana, raba sini, menjadi satu kemestian dalm Fisio, hehehe...




29 comments:

Cik Pensil said... Reply To This Comment

best jugak :D

Chuu Muqhlis said... Reply To This Comment

wahh pndai ayu ni.,,,chuu da kenal sorang fisio., dr yumi :D

mirmashi94 said... Reply To This Comment

mcm best aje fisio . hik3 . tapi still terpaut dekat medic . hmm~ harap2 dpt laa tawaran mana2 . berdebar tol duk tunggu surat offer . haha XD

Imran nyambek said... Reply To This Comment

waaa

Cik Kay Jue said... Reply To This Comment

wah.. hebat2.. fisio ni memang lagi ok la daripda doktor.. apa-apa pun good luck ea. ayu.. :)

Noraim said... Reply To This Comment

wahh hebatla ayu. kalau tak bakal doktor ye. huhu.

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said... Reply To This Comment

lpas ni jd fisio dila la...hihi

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

aishhh..jgn ckp ayu budak pandai..kalau pandai, mesti ayu da dpt 4 flat mase matrik kan?hehehe...ayu student biase2 jep..lam kelas, selalu khayal..selalu tido...n bile praktikal, selalu kena marah ngn fisio kaw2 sbb lembap sgt,hakhak....

CekbOlat-bOlat said... Reply To This Comment

dpt pegang2.. eh? ekekekke XD

Shima Yahya said... Reply To This Comment

terserlah bahawa anda seorang yang GILA PANDAI ^^,

9n0L4 said... Reply To This Comment

semangat kemain lagi cerite pasal study die. best of luck. ;)

teha said... Reply To This Comment

untung laa jadik budak pandai !

cIk JanNah said... Reply To This Comment

ayu, arwah adik sis pon amek matrik kat pahang. afta that blaja kat UM. umur ayu bape?

atIEsAyAnGkAmU said... Reply To This Comment

gud luck ye ayu..
moga dapat ape yg dicita2kan...

ain shakirah said... Reply To This Comment

cita2 kita sama. tp x kesampaian. dlu sy nk sgt jd doktor. nah sekarang ambk kursus engineering. sgt jauh dr medic tuh. tp enjoy :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Kak ayu, kalau course dietition senang or susah? Kasi opinion sikit hee

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Anonymous

dietitian? hurm..ntah, akak xfamiliar la,hihi....

adik minat dietitian ke? cuba google jugak peluang pekerjaan dietitian spy lebih dapat idea ttg dunia pekerjaan nnti...

Kalau minat dan yakin buat pilihan yg betul, insha Allah, teruskan je...susah atau senang, kita tolak ke tepi dulu.Yang penting, kita struggle betul2, doa, insha Allah mende susah pun boleh rase mudah:)

Wallahu'alam:)

Fida Amin said... Reply To This Comment

assalamualaikum kak ayu. sye tgh tggu result SPM 2012. plan nk amik course physio. but, lpas baca physio neh , rasa cuak pulak. hehhehe. sambil tggu result, kak ayu rasa, sye patut mohon ape ek ? matriks or what ? :)

Anonymous said... Reply To This Comment

kak ayu, orang macam minat je physio ni. macam mana nak contact kak ayu eh?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Fida Amin

huhu..boleh je la..jangan kata tak boleh buat selagi tak cuba ok? akak dari matrik. akak tak tahu stpm camne, tapi kalau matrik, usaha betul2, jangan main2, insha Allah boleh dpt good results. then, terus apply degree fisio:)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Anonymous

ni no tel akak, 0132274194:)

Anonymous said... Reply To This Comment

akak dh jd fisioterapike??

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Anonymous

Yup, Alhamdulillah..dah jadi dah fisioterapis:)

lidya said... Reply To This Comment

salam akak ayumi , sy lepasan spm 2012 ,and now tgh tunggu result upu this may .result spm saya cuma 4A 2B 2c 1D ... BM BI HISTORY ARTS (A) BI AGAMA(B) AKAUN EKONOMI(C) MATH(D) .....Sis rasa layak ke sy masuk uitm dengan result ke laut ni ? sy cuma mintak pendapat senior2 ,and layak ke sy dapat diploma nurse ? harap akak dapat reply :) TQ akak :)

lidya said... Reply To This Comment

salam akak ayumi , sy lepasan spm 2012 ,and now tgh tunggu result upu this may .result spm saya cuma 4A 2B 2c 1D ... BM BI HISTORY ARTS (A) BI AGAMA(B) AKAUN EKONOMI(C) MATH(D) .....Sis rasa layak ke sy masuk uitm dengan result ke laut ni ? sy cuma mintak pendapat senior2 ,and layak ke sy dapat diploma nurse ? harap akak dapat reply :) TQ akak :)

nadhirah omar said... Reply To This Comment

Salam. Saya lepasan matrik. Mmg minat nk amik fisio tp pointer cukup2 ja 3.50. Mcm mana eh? Ada tak bdk fisio sana pointer dia masa masuk 3.50? Ada harapan lg ke tak eh?

nadhirah omar said... Reply To This Comment

Salam. Saya lepasan matrik. Mmg minat nk amik fisio tp pointer cukup2 ja 3.50. Mcm mana eh? Ada tak bdk fisio sana pointer dia masa masuk 3.50? Ada harapan lg ke tak eh?

Unknown said... Reply To This Comment

salam saye dpt tawaran fisio ukm nak tanye la... peluang kerjaya fisio ni besar ke saye da la jenis yg x suke stress2 ke fisio ni lek2 sikit?

Anonymous said... Reply To This Comment

Salam.nak email sis boleh tak. I have lots of things to ask. Help me:')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM