Monday, 20 February 2012

the best masker ever: kulit licin gitew

Assalamu'alaikum...

masker apa yg korang tgh pakai skang ek? Pernah cube x masker putih telur? Atau pernah dgr x pasal mnde alah tu?

Dalam manyak2 masker yg ayu dah pakai, ayu plg suker masker putih telur...Sangat best....Semua kotoran2 degil kat muke insya Allah cpt je tanggal termasukla blackheads n whiteheads yg mmg xder org suker..

Bahan2 sng je: mangkuk, sudu, telur ayam yg TAK EXPIRED DATE, n cotton pad...

step 1: Basuh muke bersih2 ngan pencuci muker.

step 2: Pecahkan telur ayam n make sure kuning telur xpecah.Pahtu masukkn putih telur ke dlm mngkuk.     Kaco putih telur kaw2 sampai naik buih...

pukul kaw2 ek? Ingat, jgn pakai telur expired date. Xdapat kulit halus, jadi naik jerawat2 plak (melainkn kalu muke korang mmg jenis stone cold,huhu)


step 3: Sapukan putih telur pada muke smpai rata.

Hakhak..ni mak bedah nak tunjuk care2..(main tibai je tudung,huhu)

step 4: Amik cotton pad n bahgikan mnjadi 2 atau 3 layer yang nipis. Ni penting supaya cotton pad yg akan dilekatkan kat muke nnt akan cepat kering. Kalu tebal, korang kena tunggu lama giler sbelum dpt buka masker tu.

1 helai tu jadikan 2 atau 3 helai.ayu suke buat 3 helai.Jimat n masker akan cepat kering:)


step 5: Tekapkan cotton pad kat muke. Then, taruk balik putih telur atas cotton pad tu. Buat pelan2 n lemah gemalai, takut cotton pad tu terkoyak. Boleh mulekan drp hidung, then, pipi, dahi, dagu (ikut suke korang).




step 6: Tunggu smpai masker betul2 kering. Bolehla duk santai2 n relaks sementara tunggu kering. Jangan plak gi tgk Running Man ke, xpsal2 berkedut seribu masker tu nnt...Kulit korang pun leh kedut gak..


Mumia..Muke cam sakit je..nak senyum pun xleh sbb tegang sgt,huhu (abaikan pintu almari yang tercabut. Ayu terajang beliau mase mngamuk tyme tingkatan 2 dulu,huhu)

Step 7: pas da kering (ingat, betul2 kering tau?) boleh la remove, then basuh muke semula. Kalau korang tanggalkn mase xbetul2 kering, hasil xkan effective.


*Korang leh la teliti betul2 apa yang melekat pada cotton pad tu terutama kat bhgian hidung..Memang kaya raya ngn blackhead n whiteheads..huhuhu...

hakhak..tu la bentuk muker saye...boolat ke?:P


*Last but not least, MUKE RASE LICIN N HALUS JE....huhu...

*Puas hati!!!

p/s: Tapi ayu ngakula, muka ayu xflawless pun,huhu...Cume, drp korang mmbazir beli pore strips tu, baik pakai masker ni..lebih effective lg...huhu


sayer mmg budak comot:P

35 comments:

anieys sueha said... Reply To This Comment

doNe fOllow kakAk cOmel .. nICe blOg :)

anieys sueha said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Nur Najihah said... Reply To This Comment

wow , akk slalu kea bwat tu ? ~ :3

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@anieys sueha

huhu...akak dah follow anis jugak..sealu2 la singgah sini ye dear?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Nur Najihah

huhu..akak salu gak la..biasenya every week. sbb xtahan bila rase kasar je kulit ni. pakai masker lain xberapa mnjadi sgt nak buang whitehead sumer2 tu..

kalu kulit jenis bminyak, buat la 2 kali seminggu.kalu kulit biase2, sekli je seminggu:)

Adilla_Ariffin said... Reply To This Comment

uhh..jadi rupanya..

dilla penah try tpi ...telur expire..hahha :D

mirmashi94 said... Reply To This Comment

ehh , cmne nk tahu telur expired ? telur busuk ek ? err , rasanya lau busuk x sanggup dh nk tempek kat muka . huhu

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Adilla_Ariffin

akak pernah pakai telur expired gak. then naik bintik2 cam ruam kat muke...berbulan gak nak baik semula. lama akak jd fobia nk pakai masker telur balik. skang pakai semula tp salu kena cek due date..huhu

Ieza Izzah said... Reply To This Comment

wah..wah....bleh try ni...putih telur je ekk??xpyh tmbh2 da ke?
:P

yana-feehily said... Reply To This Comment

wah..nak cuba la.. :)


salam kenal. tq dtg blog saya ^^
follow sini.

Suraya Aris said... Reply To This Comment

rajinnya jaga muka sampai licin. kita malas sungguh nak buat tu semua. hehe

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@mirmashi94

hakhak..kesnya, mmg telur tu dah bau lain mcm. mmg cek dah xpired da pun kat bekas dia tu. tapi sbb xnak bazir, smngtla taruk atas muke..

bangun esok, rase cm nak mnjerit je..kulit ayu ni sensitip...:(

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Ieza Izzah

yup2..xperlu tambah2 dah...ade org xpakai cotton pad, main sapu putih telur je. rase tegang la muke tp blackhead xkan cabut...

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@yana-feehily

cube jgn xcube tau? nnt share la ngn ayu ape rase dia:)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Suraya Aris

hakhak..mane ade rajin..malas gak nih..kdg2 byk minggu gak miss,malasss..

CekbOlat-bOlat said... Reply To This Comment

selalu buat (^^,)
dekat skolah ambik bidang pnjgaan muka.. hihi.. bestt woo klau buat mask biologi..

lpas tu boleh mkn2.. erkk? -_-

untoldhistory said... Reply To This Comment

thnks for sharing. suka natural remedies:D hwhww

Cikgu Ma said... Reply To This Comment

waaa...bagus la kongsi tips...bleh try nih...=

salam kenal =)

zeez said... Reply To This Comment

ok ok.bakal dipraktikkan.timakseh cekgu ayumi. :)

FaraH FaRzAnA said... Reply To This Comment

btol2 . . sy pn salu wt putih telur as masker muka. . rasa tegang ja muka lps pky masker ny..

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@CekbOlat-bOlat

amik penjagaan muke? best tu...ha'ah kalu nk lg effective kite mkn plak pastu,hakhak

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@untoldhistory

best kan? dah la murah, berkesan lak tu. pernah gak beli pore strip (biore rasenye) tp kecewa sbb still rase kasar kulit:(

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Cikgu Ma

salam kenal gak...cube la masker nih..best:)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@zeez

praktik jgn xpraktik tau sirap?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@FaraH FaRzAnA

wah, ade geng..kamilah geng masker putih telur!!huhu

Fasya said... Reply To This Comment

nice share! good good! hihee :)

gnesop.com said... Reply To This Comment

kalau pakai telur omega 3 lagi bagus ek?

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@gnesop.com

ntah..mungkin gak sbb kualiti telur tu lebih baik drp telur ayam biasa. mase kite wat masker ni, khasiat telur tu akn meresap masuk ke dlm kulit kite. itu pndapt ayu la..xsure gak:P

jojoyy said... Reply To This Comment

thanks comment entry joyah. hehe..
gune telur je eh.. tkot laa nak try.. huhuhu

Ardini Humaira said... Reply To This Comment

dni slalu buatkan untuk hubby. kih3... dni lak tak menahan dengan bau telo tuh.. tak penah pakai telo.. sebab loya... sedih.. tak dapat kulit licin. uwaaaaaaaaaaa

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@jojoyy

huhu..kelakar la jojoy ni..xperlu takut pun..kalau telur xexpired date, insya Allah ok..cubela..:P

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Ardini Humaira

wat kat husband? olo, cutenyeee...huhu...kulit dini mmg xperlu buat da kot..dah cantik..tgk gmbar pun da tau:P

niedaida said... Reply To This Comment

pernah buat...time akak kawin tumpang sekaki...but gatal2 lah skit bile dah pakai tu...he3:)

alfaqir ilAllah said... Reply To This Comment

Whah..bez nih.. (^_^)

Kwn akk ad tips jg..die gune garam + ubat gigi. Campur and gosok kt hidung. Lps tu, bersihkan gune air suam. Tak tau la oke tak. die kate oke. :)

9n0L4 said... Reply To This Comment

lame dah tak layan buat masker ni. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM