Saturday, 25 February 2012

minyak zaitun rahsia Ratu Celopatra

Assalamu'alaikum..

Agak bizi skang ni sbb research ayu belum siap agi...Walopun org lain still lg bercuti sem, tp nak xnak, dari kemaman terpaksa gak ayu balik puncak alam (ok, niat mesti ikhlas...kena buat2 xterpaksa,huhu)

Curi mase nak update sal Ratu Cleopatra n minyak zaitun...*wink2

Ratu Cleopatra adelah permaisuri Firaun pada zamn tu n dialah yg peling terkenal antara permaisuri2 yg lain. Sebut je ratu Cleopatra, mst org terbayangkan seorang ratu yg sgt cantik n jelita. Tapi ikut sesetngah research, actually ratu Cleopatra ni xdelah secantik mana pun cume dia ade aura yang boleh buat sesetngh lelaki jatuh cinta...Mungkin cantik, xcantik sgt atau biase2 jep:)

Yang buatkn sesetgh org kaitkn Cleopatra dgn beauty adelah disbbkn Cleopatra ni sgt suke dgn petua2 kecantikan sehinggakan byk org kaji ape rahsia yang Cleopatra amalkan...


cube zoom gambar ni nk tgk Cleopatra cantik ke x,huhu:P

Banyaakk sgt petua2 dia tapi yg ayu nak share ialah ttg minyak zaitun (olive oil).

Cantik atau x seseorg byk bergantung pada kecntikan kulitnyer. Ade org dilahirkn cntik pun tp bile xpndai jage kulit, cepatlah berkedut n nampak lebih tua drp usia. Dah xcantik lagi da...Tapi yang dilahirkn dgn kecantikn biase2 tapi pndai jage kulit, insya Allah nmpak cantik,mude n glowing,huhu:)




Before trg sal olive oil, ayu citer dulu cmne ade sstgh org leh nmpak tua drp usia?


-Penuaan kulit adelah disbbkn sel2 rosak yg berlaku melalui diet xsihat, genetik (mmg genetik cpt nmpk tua,huhu) dan yg plg famous, radikal bebas.

-Radikal bebas akn terhasil melalui pndedahan pd matahari, pencemaran (spt asap rokok, asap kereta) dan bahan2 kimia (spt racun serangga). Ada juga radikal bebas yg terhasil drp metabolisme badan sendiri. Then, radikal2 bebas ni akan 'oxidize' n musnahkn sel2 badan.

-cepatlah nampak tua n kedut2..


Minyak zaitun dan awet muder

-Minyak zaitun sgt tinggi dgn kndungan polyphenols iaitu antioxidant yang akn musnahkan radikal bebas lam badan. Sangat elok untuk minum minyak zaitun ni dan diceritakan Ratu Cleopatra jadikan minyak zaitun sbg minuman harian (erk???dua sudu pun da cam ape je rase dia)

-Kalau nak minum byk teguk pun leh je..tapi kalau ayu, ayu amalkan dua sudu je stiap pagi..Rase dia pelik la sbb minum minyak tapi dah lelama, biase jep...Tapi duk puncak alam ni, xbawak la minyak zaitun:(

-Ratu Cleopatra gak slalu gunakan minyak zaitun utk kegunaan luar. Boleh la sapu kulit muke ngan minyak zaitun. Polyphenols lam minyk zaitun akan musnahkn radikal bebas pd kulit yg boleh mnyebabkan premature aging (penuaan awal). Ini akan melambatkn proses aging dan kulit akn nmpak sentiasa muder,huhu..

-Boleh gak guna minyak zaitun tuk rawat sunburn dan stretch mark...


Camne nak pilih minyak zaitun yang the best? Tungguuu,huhu~


"Demi buah tin dan buah zaitun"....(At-Thiin, ayat 1)
 



                                                                                                       

18 comments:

Athirah Zain said... Reply To This Comment

sape yg duk bndar tu cepat la berkedut kulit kan? xsabar2 nj kuar dr KL, xmau tua awal, byk asap kt sini,,huhu

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

@Athirah Zain

huhu..pndai thirah...kat bandar mmg byk pollution...duk kemaman la ngn ayu,huhu...

Athirah Zain said... Reply To This Comment

duk kemaman? baik sy blik kelate ayu, dekat je pun ngn kemaman tu..haha

leσnerz said... Reply To This Comment

ni yana libra kene bace ni huhuhu

zeez said... Reply To This Comment

thanks for info ayu.ehem,sirap dah buat masker telur tu.dannnn terbaik..muka 10 tahun.hehehe.tq ayu.

Nyue said... Reply To This Comment

Thanks 4 sharing...best info..he3

liyana piqapiqu said... Reply To This Comment

Wahh ~ Sgt-2 berguna lahh, nnti nk cadang kat mama saya. thanks for sharing! ^^

Lola Salfaryna said... Reply To This Comment

hehe. guna olive oil dlm mknn pun bgus jugak. sbb dia takde cholestrol. cantik luar sihat dalam :)

EYFAalias said... Reply To This Comment

minyak zaitun ni banyak la kebaikannya. ayah n ibu sy guna minyak zaitun ni.

untoldhistory said... Reply To This Comment

i loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee olive oil:D

saya dewi said... Reply To This Comment

hoho. minyak zaitun ke rahsia kecantikan cleopatra. tak boleh jadi nieh. nak cantik jugakkk. bhahahaha :P

✿Dear Yayah✿ said... Reply To This Comment

Waaaaa best ni ad petua2..hehe

niedaida said... Reply To This Comment

nak beli 10 botol lah lepas nie..he3

Cik tikah said... Reply To This Comment

oh, yeke. baru taw

biQa Hatmin said... Reply To This Comment

ok lepas ni nak beli minyak zaitun byk2 bawak balik malaysia..hehehe jom makan minyak zaitun hari2..

CekbOlat-bOlat said... Reply To This Comment

bolat suke bace kisah 'cleopatra' ni.. hihi..

ape kne mngena ngn mkcik zaitun? pnjual nma zaitun?

cleopatra chenta amira said... Reply To This Comment

waaa..entry yg sgt menarik...mira tau tntang cleopatra..ttpi klo rhsia mnyk zaitun ni dgn cleopatra mmg xtau la..hehe...info baru bt mira..
opps...cleopatra??hihi..

9n0L4 said... Reply To This Comment

berminat jugak dgn minyak zaitun ni. tapi tak pernah gune kot. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM