Saturday, 18 February 2012

EPO best dan mantap untuk cantik+sihat!

Assalamu'alaikum...

Ayu nak citer ttg EPO sbb Ayu tgk rmai tertanya2 sal EPO. So, Ayu try la buat research sket n insya Allah, hope sgt dpt bantu. So, sorila panjang giler entry ni sbb kalau leh, Ayu nak terang semua mnde sal EPO ni..EPO tu short form bg Evening Primrose Oil.

EPO ni is called as a 'women's bestfren'...So, boleh bayang la kan betapa pentingnyer EPO ni as a supplement to women? Banyaaakkk sgt benefits dia tuk kite pompuan2 ni, xkirela anak dara ke, mak dara...Insya Allah semua boleh TAPI MAKE SURE NO CONTRAINDICATIONS la....




1) Apa itu EPO?
   EPO ni asal2 drp sejenis bunga yg kebiasaannya warna kuning and dia delivers beratus2 biji benih yang ade high quality oil...Minyak tu la kite panggil EPO..


2) Camne EPO bertindak?
   EPO ni mempunyai salah 1 essential fatty acid (asid lemak penting, kelakar je bile translate ke Malay,huhu) iaitu Gamma Linolenic Acid (GLA). GLA ni plak penting untuk maintain kite punye kesihatan. Banyak la kepentingannya. Ia jugak sgt diperlukan oleh badan kite utk mghasilkn prostaglandin yang memainkan peranan penting utk melwan jangkitan dan inflammation. Penghasilan prostaglandin akan mkin berkurgn disbbkn poor diet, penuaan dan faktor2 lain...So, that's the reason knp kite perlu amik EPO ni utk maintainkn penghasilan prostaglandin..Got it?


3) Start bile boleh amalkn?
    Malas nk google..Tapi sepnjang pembacaan Ayu, ia boleh diamalkan sejak menarche (first time period or uzur) n smpailah ke tua..I'm not sure for the kids.


4) Boleh amik smpai bile2 ker..?
    Insya Allah, smpai menopause pun boleh...Maksud Ayu kat sini, tuk wanita2 yang lam 2-3 tahun selepas last period. Mase ni, signs n symptoms of menopause spt hot flushes (panas2) and depression masih lg berlaku..Once seseorg tu menopause, uterine (rahim)  xtvt akan start shut down. So, estrogen level akn drop suddenly. Time ni la kulit bkedut mndadak, kulit kering, vaginal secretion pun malu2 je nk tunjuk diri..Time ni sgt elok amik EPO sbb ia ade estrogenic activity yg akan increasekan balik estrogen level tu..Maybe xde la dpt stabil cam muda2 dulu tapi at least, boleh la kurangkan kehilangn hormon tu n alleviate symptoms2 menopause..Xdela asik depression salu,ye dak?huhu...

    But, I'm really not sure utk yang post menopausal (yang lebih dari 2-3 tahun selepas last period). Maybe boleh kot sbb nk maintainkan estrogen level tu sbb after postmenopausal pun, ttp estrogen rendah gak...Google sendiri la senang,huhu...


5) Boleh awet muda?
    Insya Allah...Sbb EPO ni ade estrogenic xtvt, so, ia akan buat awet muda n delaying aging process. Kulit pun akan lembap n mantap je...Buah dada akan lebih montok, no geleber2 (huhu)...Nape? Sebab, estrogen penting utk awet muda...:)Ramai makcik2 yang amik EPO ni nmpak jauh lebih muda drp usia sebenar..Yang penting, selalu amalkn..Anak2 dara lagila best sbb mase muda2 ni la sesuai amik supplement coz penyerapan supplement masih di tahap yg sgt bagus. Nanti dah tua, penyerapan khasiat dia pun da kurang.


6) Ape khasiat2 lain?
   -arthritis (sakit2 sendi)
   -allergies
   -PMS
   - breast tenderness
   - certain cancer
   -diabetic
   -asthma
   -meningkatkan daya tahan imunisasi
   -hormone imbalance (menstruation xteratur)

*Tapi research evidences still ade lagi kekeliruan..Ade yg cakap mmg berkesan tuk treat above conditions, ade yang ckp xberkesan...


7) Boleh amik ngan supplement lain?
  Insya Allah, boleh...Ni yang ayu pnh carila..Ingat xingat sgt tapi insya Allah, ayu cube share:
  Vit C : bagus utk up kan lagi khasiat EPO
  Vit E : alamak, luper..Tapi insya Allah boleh sbb ade research yang buat combination of vit E+ EPO= good result.
  supplement2 yang lain ayu xtau...huhu


8) Dosage?
    About 3000 mg per day..Tapi bergantung jugak pd org tu sendiri...Ade yang kena amik sikit, ade yg kena amik manyak...Boleh tanya doc dulu. Ia jugak bergantung pd brand tu sendiri.Setiap brand, lain2 punyer cara penghasilan. Ade sesetngh brand, recommend 1 capsule (1000 mg) je sehari. Tapi ade gak brand yang recommend 3 capsules (3000 mg) sehari...So, pandai2 la..huhu


9) Mase pregnant bole amik ke?
    EPO sgt baik utk percantuman ovum n sperm (increase fertility la)...So, sape2 yang nak pregnant, sila la amik EPO ni..EPO boleh increasekan cervical mucus yang mbolehkan sperma sgt bahagia berenang2 dalm female reproductive system tuk bersatu ngn ovum. TAPI, jgn amik membabi buta je..Kena kira2 kite nyer jadual period. Boleh amik EPO mase hari pertama kite menstrual. Then, continue sampai hari ovulation. Camne nak tahu bile hari ovulation? Biasenya, org yang ade REGULAR 7 hari menstruation, hari ovulation (hari subur) adelah mase hari ke 14 after first menstruation tu. Mase hari subur tu la, buat ehem2 banyk2 ngan suami..(nasihat xleh blah je..huhu). Tapi utk yg xtau hari subur bile, baik jumpe doc tanya sendiri...Dia boleh kirekan...

      Then, lepas hari subur tu, STOP amik EPO...Sbb mana tau,kot2 dah berlaku persenyawaan zygot. Sbb EPO ni boleh mnyebabkn uterus contraction (pengecutan rahim) yang akan mbuatkn baby comel td gugur dgn sendirinya...Baru nak tempek kat dinding uterus mak, dah kena remove..Sian baby...hoho..So, mase pregnant  xdigalakkan...Korang leh replace EPO tu ngan flaxseed oil until 34th week of pregnancy..Lepas 34th week tu, boleh switch semula pada EPO tuk pembukaan serviks n buat kite mudah beranak...It's a big help for women who want to deliver their babies naturally...


10) Lelaki+ EPO?
      I dont think so...Coz EPO boleh meningkatkan estrogen level dalam badan lelaki sdgkn estrogen tu adelah sex hormone bg wanita. Pernah ayu bace, ade lelaki yang amik EPO ni jadi lemah gemalai gitew...huhu..ade logiknyer la....


11) BERJAGA2
    -Jangan amik kalau ade penyakit seizure (sawan).
    -Mungkin jugak menyebabkn certain side effects (eg: bloating, pening2, sakit perut)

Last but not least, it DEPENDS on people...EPO ni supplement feveret ayu sbb ia byk bg positive effects,huhu...But maybe ngn orang lain xssuai,kan?


Sehingga itu, ilmu dari Allah, tangan untuk insan~

Wallahu'alam:)

9 comments:

Ungu Violet said... Reply To This Comment

baru tau pasal EPO...thanx..:)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

huhu...same2..:)

Ardini Humaira said... Reply To This Comment

dni pun amalkan epo.. :)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

oh..patut la dini cantik...tgh pregnant skang kan? amik jugak ke?

CikAnyss' :O said... Reply To This Comment

wahh , wak amek jugak ke ? heheh



jom singgah blog saya :)

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

yup2...dah amik lame da tpi ade gak la berentinya kejap..kesan dia bagus:)

stresssik said... Reply To This Comment

followed your blog...

hope you follow our blog too..

http://stresssik.blogspot.com/

Ayumi Comot said... Reply To This Comment

stressik: dah follow kamu:)

9n0L4 said... Reply To This Comment

ooooo. baru tahu pasal ni. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All reserved to Ayumi.Edited by TehaaNFM